Audierile publice 2021 în or. Vulcănești, UTA Găgăuzia

12-13-2021

Audierile publice în orașul Vulcănești au fost organizate online la data de 22 noiembrie 2021. La eveniment au participat 52 locuitori ai orașului: reprezentanți ai APL, instituțiilor publice, agenților economici și societății civile.

Audierile au fost moderate de primarul orașului, Victor Petrioglo, care a salutat și a mulțumit participanților pentru participe în cadrul audierilor.

Economistul principal din cadrul primăriei a prezentat proiectul bugetului în formă simplă și accesibilă. În acest sens, în strânsă colaborare cu echipa proiectului Bugetul Meu, au fost elaborate documentul bugetului pentru cetățeni, precum și analiza opiniei publice privind prioritățile bugetare.

Specialistul din cadrul primăriei responsabil pentru atragerea resurselor a prezentat rezultatele consultărilor publice pe identificarea priorităților bugetare în anul 2022. Consultările publice au fost organizate de primărie în parteneriat cu  Coaliția Locală Vulcănești.

O sesiune separată a fost dedicată întrebărilor și propunerilor pe marginea proiectului de buget pentru anul 2022 din partea cetățenilor. Participanții care s-au exprimat în cadrul audierilor au fost preocupați de:

  1. susținerea activității bucătăriei sociale din oraș
  2. lipsa alimentației elevilor din clasele gimnaziale
  3. un sistem neprietenos locuitorilor orașului cu privire la unele plați de întreținere și facturare
  4. piedici în realizarea programului Bugetării participative.

Menționăm că audierile publice au fost organizate cu suportul logistic a mai multor parteneri la nivel local și național, precum Coaliția Locală, Primăria orașului, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în cadrul programului Bugetul Meu. 

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).