(VIDEO) „Bate și ți se va deschide” este principiul de dezvoltare a satului Talmaza, raionul Ștefan Vodă, în programul Bugetare Participativă
“Bate și ți se va deschide” – după acest motto s-au condus locuitorii satului Talmaza, raionul Ștefan Vodă, atunci când au înaintat patru idei, în valoare totală de 80 de mii de lei, către administrația publică locală, care acum prind viață. Unul dintre proiecte din cadrul programului Bugetare Participativă este dotarea cu mobilier a Centrului de Tineret din localitate.
Victoria Corcoșa, membra coalției locale din satul Talmaza
Avem un mobilier care va ajuta tinerilor să se ocupe, să se întâlnească, să participe la diverse activități. Costul proiectului este de peste 20 de mii de lei, dar mai avem și contribuție de peste 20 și ceva de mii de lei. În total ar fi de 47 de mii de lei. De asemenea, mai avem și contribuție de la instituție, unde munca personalului tehnic, avem lucrările de reparație curente s-au făcut.
Zona de Agrement: comunitate, calitate și cetățeni activi este o altă reușită a satului Talmaza datorită Bugetării Participative. Spațiul, ce se află pe teritoriul Instituției Publice Gimnaziul “Ștefan Ciobanu”, este în proces de amenajare, se fac ultimele lucrări. De asemenea, în localitate au fost instalate și panouri informative.
Alexandru Corceac, membrul coaliției locale din satul Talmaza
Ne dorim ca tinerii atât din gimnaziu, cât și oamenii care vin la Oficiul Poștal să beneficieze de un spațiu frumos amenajat, un spațiu comod și tot aceasta să servească drept exemplu pentru motivarea implicării acestora. Datorită bugetării participative au fost amenajate aici și în fața primăriei 2 panouri informative, care în raport cu cele care au fost până acum, ele sunt închise și protejate de vânt sau ploaie și îmbunătățește aspectul exterior.
Talmaza din raionul Ștefan Vodă are acum și două fântâni amenajate cu forțele primăriei și a locuitorilor din sat, în cadrul proiectului „Fântână, un obicei și o vorbă bună”, susținut de programul Bugetare Participativă.
Alexandru Corceac, membrul coaliției locale din satul Talmaza
Asta servește pentru a da un aspect frumos satului, asta servește și pentru oamenii din împrejurimi ca un exemplu pentru implicarea lor. Pentru că fiecare proiect realizat este un pas spre a ajunge la conștiința cetățeanului că uite sunt proiecte, sunt dontari și sunt oameni care vor să se implice și ce ar fi ca data viitoare să o faci chiar tu. Să-ți gpsești și tu un obiectiv din localitate pe care să-l amenajezi.
Locuitorii din Talmaza se arată mulțumiți de schimbarea la față a localității.
VOX-uri: 1. Toți tălmăzenii suntem de acord cu așa ceva. Și mulțumim celor care se ocupă cu așa lucruri frumoase.Să fiu invitată și eu să ajut la ceva, aș fi de acord. Pentru că totul e pentru sat, pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri.
2. Să fie satul frumos. Să aibă copiii unde să se odihnească, unde învăța. Dacă va fi frumos și ei vor veni cu drag la școală.
Membrii Coaliției Locale din Talmaza spun că doar prin implicare și voință lucrurile bune trebuie susținute și duse până la capăt.
Victoria Corcoșa, membra coalției locale din satul Talmaza
Bate la ușă și ți se va deschide. Nu poate doar primarul sau coaliția locală să amenajeze și exteriorul unei instituții, dar și chiar întreg statul, pentru că asta ne privește pe fiecare în parte. Noi trăim aici. Oamenii de acum știu, cetățenii din sat de acum știu că există asemenea proiecte și spun: dar se poate pe viitor strada ceea să fie reparată. Trebuie motivați oamenii. Știți chiar personalul tehnic spune: se poate în următorul proiect sp reparăm scările, dar eu le zic: dar se poate să vă implicați și voi. Și într-un fel când participă toți așa cum pot, e o oportunitate.
Anul 2021 este primul an de implementare a programului de bugetare participativă în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, cu o populație de aproximativ șase mii de locuitori. Din Coaliția Locală Talmaza fac parte în jur de 20 de reprezentanți care au menirea de a motiva autoritățile locale să fie mai deschise și să dezvolte transparența bugetară, asigurând un grad ridicat de implicare a cetățenilor în soluționarea problemelor locale. Realizarea acestor scopuri au loc prin intermediul Proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).