Audierile Publice privind bugetul pentru anul 2022 în orașul Drochia

12-7-2021

Audierea publică privitor proiectul bugetului pentru anul 2022 în orașul Drochia, s-a desfășurat la data de 5 noiembrie 2021, în format online. La audiere au fost prezenți 35 de participanți, printre care: funcționarii primăriei orașului, consilieri orășenești , funcționari din cadrul instituțiilor de educație timpurie, reprezentanți ai societății civile etc.

În discursul său, primarul orașului, Nina Cereteuu, a prezentat sinteza veniturilor și cheltuielile bugetului conform clasificației funcționale, inclusiv taxele și impozitele prevăzute pentru 2022.

Totodată , aceasta  a menționat principalele provocări ale bugetului pentru anul 2022:

  • Imposibilitatea determinării evoluției pandemiei și a impactului asupra veniturilor
  • Revenirea la posibilitatea de administrare a taxelor locale fără careva plafonări
  • Implementarea proiectelor investiționale de infrastructură conform angajamentelor propuse
  • Menținerea unei situații economice stabile într-un context inflaționist în creștere
  • Atingerea performanțelor și obiectivelor de politici locale prin sporirea eficienței cheltuielilor publice
  • Promovarea și implementarea programului de bugetare participativă conform celor mai bune practici .

Fiecare participant a avut posibilitatea să se expună asupra proiectului bugetului sau să scrie sugestiile în chat în chat.

Totodată, în cadrul proiectului „Informează, abilitează, și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, primăria Drochia în colaborare cu Coaliția locală de participare bugetară, a colectat propuneri și sugestii de la cetățeni în contextul aprobării bugetului local pentru anul 2022. Acțiunea respectivă a fost una dintre măsurile incluse în Planul de acțiuni pentru creșterea transparenței bugetare la nivelul primăriei orașului Drochia.. Propunerile și sugestiile cetățenilor au fost colectate prin intermediul unui Chestionar, care a avut drept scop atât măsurarea percepției cetățenilor asupra serviciilor prestate de autoritățile locale, cât și identificarea direcțiilor prioritare de dezvoltare a orașului pentru următorul an. Chestionarul a fost plasat pe situl web al primăriei, pe rețelele sociale, și distribuit de membrii Coaliției și alți cetățeni.

Propunerile expuse se regăsesc în lista de mai jos :

  • repararea trotuarelor;
  • iluminarea trecerilor de pietoni;
  • amenajarea stațiilor de așteptare
  • creșterea accesibilității pentru persoanele cu o mobilitate redusă;
  • extinderea rețelei de apă și canalizare ;
  • îmbunătățirea calității iluminatului stradal etc.
  • oferirea suportului pentru crearea locurilor de muncă.

Propunerile expuse în cadrul audierilor publice vor fi examinate la ședințele Comisiilor de Specialitate ale Consiliului Orășenesc.

Tot în cadrul audieri s-a despre bugetarea participativă, iar primarul orașului a propus majorarea sumei alocate la 1 500 000 lei, cu contribuția locuitorilor 15%.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).