(VIDEO) La Cantemir, bugetarea participativă a dat roade

11-3-2021

Bugetarea Participativă este implementată pentru primul an în orașul Cantemir. Chiar dacă bugetul orașului este mic, iar sumele oferite pentru această inițiativă nu sunt mari, cetățenii au participat foarte activ, venind cu 6 propuneri de proiecte mici care le-ar soluționa o problemă.

„Proiectul Bugetarea Participativă este implementat în orașul Cantemir pentru prima dată. Este ceva nou pentru oraș și cetățeni. A fost o idee nouă și practic, de la începutul anului, prin decizia consiliului a fost alocat un procent din buget, circa 150 mii lei, pentru proiectul dat”, a declarat Roman Ciubaciuc, Primarul or. Cantemir. 

Proiectele aplicate au fost supuse votului de către cetățenii orașului Cantemir, iar cele mai votate 3 proiecte au fost propuse spre finanțare de către primărie. 

„În acest proiect, în primul rând pornim de la inițiativa persoanelor care participă, să îi punem și pe iei în funcțiune, să ne arate ce probleme sunt. Viziunea primarului și a consiliului este una, dar când vin cetățenii și anunță o problema: că nu este o poartă de fotbal pentru copii noștri în cartier, este un lucru destul de bun. Cetățenii activi sunt un plus mare pentru orice localitate” a mai adăugat primarul or. Cantemir. 

Unul dintre proiectele implementate în acest an este amenajarea unui teren de joaca în curtea unui bloc de pe strada Trandafirilor. 

„Datorită faptului că în bloc locuim mai multe familii tinere cu copii mici, o dată ce am văzut că la panoul informativ de la intrarea în scara blocului exista așa proiect, mi-a venit ideea că noi putem participa și a înainta un proiect de a amenaja spațiul din fața blocului„ ne-a comunicat Natalia Sava, una dintre beneficiarele proiectului. 

De terenul de joacă amenajat în cadrul proiectului „Bugetul Meu” beneficiază 35 de copii care trăiesc în preajmă, iar părinții au contribuit la proiect în total cu 3500 de lei.

„Copii au fost foarte bucuroși, din prima zi au venit să se joace, să se bucure, și părinții au fost bucuroși pentru că puteam să-i supraveghem, nu trebuie să-i lăsăm undeva să meargă să se joace. Primăria vine și susține ideile și necesitățile locuitorilor” ne-a declarat Tatiana Miron, o altă beneficiară.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).