(VIDEO) Implicare cetățenilor în monitorizarea procesului decizional la nivel local. Conceptul „Bugetul meu”, implementat la Sîngerei

10-25-2021

Zeci de locuitori din Sîngerei și Vrănești s-au mobilizat pentru a implementa mai multe proiecte care vin să soluționeze problemele din localitățile lor. Au amenajat terenuri de joacă, scuar pentru odihnă, au construit câțiva kilometri de sistem de  canalizare și au amenajat o parcare și o platformă de gunoi în preajma pădurii de la periferia orașului. Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”,implementat cu suportul financiar acordat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

„Toate proiectele au fost inițiate de către comunități sau instituții de învățământ și de agrement, de cultură din Primăria Sîngerei. Două de la Vrănești, din cadrul instituțiilor publice, sunt finisate deja, deoarece ele au fost mai simple, au fost instalate tobogane și terenuri de joacă pentru copii. Alte proiecte cum ar fi de infrastructură, proiectul cu apă și canalizare a fost realizat în această vară. Alte două proiecte, care sunt de infrastructură urbană, amenajarea unor teritorii, necesită o pregătire fundamentală”, a declarat RADU MARANDIUC, secretarul Coaliției Locale Sîngerei.

Pentru implementarea celor 5 proiecte Primăria Sîngerei a alocat 100 de mii de lei, câte 20 de mii pentru fiecare, contribuția oamenilor din localitate a fost de 20 la sută.

 „Deși bugetul este restrâns, am făcut tot posibilul cu contribuții, cu interesul mahalalei ca să adunăm sumele necesare pentru a implementa acest proiect. Cu 20 de mii de lei practic am procurat toate materialele, iar manopera a fost contribuția noastră. O sumă neimportantă, aș spune eu, dar care rezolvă o întrebare foarte, foarte mare”, susține CONSTANTIN HADÂRCĂ, liderul grupului de inițiativă.

Oamenii spun că după implementarea acestui proiect problema deșeurilor, în zonă, va fi soluționată.

Iar în satul Vrănești au fost amenajate două terenuri de joacă, unul în curtea grădiniței din localitate, iar celălalt în preajma casei de cultură.

 „Într-adevăr suntem bucuroși. Cred că în viitor o să ne aloce mai mulți bani și o să participăm la proiecte mai mari și vom face ceva mai serios în localitate”, a spus OLGA BÂRSANU, directoarea grădiniței din Vrănești.

Locuitorii din Vrănești spun că grație acestor proiecte au unde petrece timpul cu copii.

Primarul localității zice că implementarea bugetului civic în Sîngerei s-a soldat cu succes, iar pentru anul viitor în acest sens va fi alocată o sumă și mai mare.

„Avem o realizare frumoasă, într-un parteneriat frumos cu asociația Caroma Nord și Expert Grup. Este o reușită pentru noi, pentru administrația publică locală. În anul 2021, practic, s-au hotărât șase proleme la inițiativa grupelor de cetățeni din mahala, din microraioane”, spune ARCADIE COVALIOV, primar de Sîngerei.

În regiunea de nord a Republicii Moldova, proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” – „Bugetul meu” este implementat în orașele Sîngerei, Florești, Drochia, Rîșcani și mun. Bălți.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene și ale Fundației Konrad Adenauer.