Implementarea programului Bugetare participativă în or. Sîngerei continuă
Grație parteneriatului încheiat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” cu Primăria orașului Sîngerei s-a reușit pentru prima dată planificarea acțiunilor privind Programul de Bugetare Participativă, măsuri și activități care duc treptat la o creștere a potențialului economic și social al localității Sîngerei.
Pentru Programul de Bugetare Participativă, ediția 2021, a fost prevăzută suma de 100 000 de lei. Din partea cetățenilor au parvenit 6 propuneri de proiecte. În urma votării proiectelor și selecției finale, cetățenii au ales spre implementare doar 5. Primăria orașului Sînferei a hotărât finanțarea din bugetul local a tuturor inițiativelor parvenite de la cetățeni, dat fiind faptul că Programul de BP se implementează pentru prima dată în orașul Sîngerei.
Astfel suma programului a fost mărită cu încă 20000 lei:
1. Amenajarea terenului de sport al IET ” Floricica” s. Vrănești cu două complexe de joacă.
2. „O lume mai frumoasă începe de la tine!”.
3. Renovarea rețelei și construcția rețelei de canalizare pe strada Anton Crihan 24-38, orașul Sîngerei.
4. „Amenajarea și mărirea terenului de joacă pentru copii din satul Vrănești”.
5. „Crearea Clubului de contact în aer liber” în Scuarul Muzeului de Istorie și Etnografie Sîngerei.
6. „Salvăm pădurea”- Îmbunătățirea stării ecologice a pădurii învecinate cu localitatea prin crearea facilitaților de agrement.
În timpul vizitelor de monitorizare efectuate de partenerul regional AO Caroma Nord s-a discutat despre lucrările desfășurate la amenajarea terenurilor de joacă și parcului din localitatea Vrănești, renovarea rețelei și construcția rețelei de canalizare pe strada Anton Crihan 24-38, orașul Sîngerei, și alte obiective incluse în programul de bugetare participativă.
Radu Marandiuc, secretarul Coaliției Locale Sîngerei a adus asigurări că proiectele se derulează conform calendarului de finanţare, iar lucrările în mare parte se vor finaliza la sfârșitul lunii noiembrie.
„Este important ca locutorii Sîngerei să identifice în acest timp și posibilele probleme şi să vină cu propuneri, măsuri de rezolvare a acestora la următoarele audieri și dezbateri asupra bugetului local 2022. Noi în schimb ne propunem să promovăm elementele de succes ale proiectelor din orașul Sîngerei și să invităm mai mulți participanți în viitor”, a menționat Vasile Grama, expert în cadrul proiectului.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).