5 localități din Zona de Securitate a Republicii Moldova vor avea un buget participativ

11-3-2020

Peste 100 de persoane, membri ai Coalițiilor Locale pentru Bugetare Participativă din or. Criuleni, satele Boșcana și Dubăsarii Vechi din r. Criuleni, satul Gura Bîcului din r. Anenii Noi și satul Talmaza din r. Ștefan Vodă, au dat startul ciclului de instruiri și ateliere planificate în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

În perioada 23-30 octombrie, Centrul Contact, în calitate de partener regional al Proiectului Bugetul Meu, a organizat instruirea generală pentru membrii Coalițiilor Locale. Instruirea generală a fost focusată pe „Finanțe publice și implicarea cetățenilor în procesul bugetar”iar expertele Ala Revenco și Angela Buliga au explicat participanților ce presupun noțiunile de bază, etapele procesului bugetării participative, distribuția venituri și cheltuieli etc. 

În cadrul instruirilor au fost puse în discuție și Planurile de acțiuni de Bugetare Participativă pentru Consiliile Locale și Administrațiile Publice Locale și impactul acestora în pentru dezvoltarea durabilă a localităților, iar în perioada ce urmează, participanții își vor dezvolta cunoștințele în: Procesul bugetar la nivel local, Participarea cetățenilor la elaborarea bugetului local, Bugetarea bazată pe drepturile omului, Monitorizarea achizițiilor publice și Implementarea abordării teritoriale prin intermediul bugetării participative.

Potrivit participanților, bugetarea participativă, la care aspiră primăriile celor 5 localități beneficiare, precum și Coalițiile Locale create, va îmbunătăți relațiile dintre APL și cetățeni la toate nivelele de comunicare și colaborare și va asigura un nivel sporit de confort și calitate al vieții locuitorilor.

„Participarea bugetară este implicarea cetățenilor în procesul decizional referitor la bugetul public. Cetățenii solicită informații care cad sub incidența transparenței și vin cu propuneri, sfaturi, idei, strategii sau proiecte care ar facilita ori ar direcționa mai corect finanțele publice în scopul unui beneficiu comun. Comunitatea trebuie să prospere, de aceea cetățeanul cere să fie informat, dorește să-și spună opinia, să contribuie la luarea deciziilor și să participe la realizarea lor. Cetățeanul trebuie să fie activ, util comunității și prin participarea bugetară o poate face”, a menționat Svetlana Borș, participantă din Boșcana r. Criuleni.

În același context, Eugeniu Prutean, primarul s. Talmaza din r. Ștefan Vodă a completat „Crearea coalițiilor în acest Proiect va determina APL-urile implicate să preia bunele practici și experiențele relevante în domeniul dialogului social, dar și elaborarea și implementarea instrumentelor necesare lucrative pentru controlul procesului bugetar la toate etapele”.

Menționăm că pe parcursul lunii august-septembrie 2020, cinci primării partenere din Zona de securitate au semnat Memorandumurile de colaborarea în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”. Memorandumurile au fost semnate pe o perioadă de doi ani și prevăd sprijinul reciproc pentru sporirea participării cetățenilor și reprezentanților societății civile în procesul bugetar în or. Criuleni, satele Boșcana și Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.