Instruirile privind bugetarea participativă continuă în regiunea de Sud a țării

9-2-2020

Prezentarea conceptului de participare și participarea în procesul bugetar, precum și care sunt nivelele acesteia dar și alte subiecte au fost discutate în cea de-a doua rundă a instruirilor cu participanții din satul Sălcuța, r-nul Căușeni și orașul Cantemir. 

Modulul doi al instruirilor Coalițiilor Locale din regiune de Sud a țării în luna august, a avut loc la data de 17-18 august curent, în regim de conferință on-line, cu reprezentanții Autorităților Publice Locale și membrii Coaliției Locale din s. Sălcuța, r-nul Căușeni.

În cadrul acestei instruiri, au fost analizate atât elementele de bază care se desfășoară restul instruirilor,  dar și a fost prezentată relația acestora cu un cadru conceptual mai general. Activitățile cu referire la buget, realizate de APL în decursul unui an compun „procesul bugetar”. Totodată, Coaliția își poate aduce contribuția la deciziile cu privire la buget la cele 4 etape ale procesului bugetar, astfel realizând un proces bugetar transparent și participativ. 

Primarul satului Sălcuța, Ion Novac, a menționat că: „Cea mai bună sursă de venit în localitate este cea din exterior, dar, cu părere de rău, la moment, nu sunt atât de masive cum erau până în 2015. Aceste sume la moment sumele sunt mediocre. O să fie greu, nu prea cred că primăriile localităților vor aloca sume mari în această perioadă, în special în următorii cinci ani, din cauza situației din țară. Idei sunt multe, dar depinde și de situația politică”.

În baza calendarului bugetar, explicat de către expertul în domeniul Bugetării Participative, Ana Nedelcu, au putut fi stabilite care sunt acele momente în care cetățenii își pot aduce contribuția la deciziile cu privire la buget, respectiv să se realizeze un proces  bugetar transparent și participativ. 

De asemenea, pe 24-25 august 2020, a continuat cel de-al doilea modul în cadrul instruirilor Coalițiilor Locale în orașul Cantemir. Instruirea a avut loc prin intermediul conferinței on-line, participând membrii Coaliției și reprezentanți APL. Scopul acestor instruiri a fost de a oferi participanților cele mai importante noțiuni și concepte ce țin de participare. În acest modul au fost cuprinse subiecte cu privire la procesul bugetar la nivel local, prezentarea conceptului de participare și participare în procesul bugetar. 

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.