Rezultatele proiectului „Bugetul Meu”: Cetățenii din 25 localități pentru prima dată au participat în mod direct la bugetarea pentru proiecte de dezvoltare locală de milioane de lei
Grație proiectului „Bugetul Meu”, au fost realizate 135 de proiecte de bugetare participativă în 25 de localități – acestea și alte rezultate majore ale proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o bună guvernare bugetară în Moldova” au fost prezentate în cadrului evenimentului de totalizare organizat, pe 25 ianuarie 2022, de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Studii Est Europene (EESC, Lituania), cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer.
Gazdele și partenerii proiectului au făcut publice principalele realizări ale proiectului, prezentând, totodată, și oportunitățile de asigurare a sustenabilității activităților de bugetare participativă în viitor.
În deschiderea evenimentului, Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al Secției Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a menționat că: „Proiectul UE Informează, abilitează și acționează!” a promovat cele mai bune practici de participare a cetățenilor și a oferit o platformă pentru organizațiile societății civile pentru dialogul politic și schimbul de experiență în ceea ce privește implicarea civilă în procesul bugetar. În viitor, va fi foarte important ca rezultatele acestui proiect să fie susținute și valorificate, deoarece transparența bugetară și implicarea cetățenilor sunt mai importante acum decât oricând. Accesul la procesele bugetare are potențialul de a le oferi cetățenilor posibilitatea de a-și îmbunătăți viața. Transparența bugetară este strâns legată de îmbunătățirea indicatorilor socio-economici și de dezvoltarea umană, de creșterea competitivității și de reducerea corupției”.
La rândul său, Stephan Malerius, directorul adjunct și șeful Departamentului Proiecte UE, al Fundației Konrad Adenauer, a afirmat: „În cadrul proiectului am avut niște parteneri extraordinari și am avut un suport considerabil din partea Delegației UE de la Chișinău, dar și a tuturor partenerilor. În rezultatul acestui proiect, timp de trei ani au fost foarte multe schimbate, iar noi ca fundație germană, dorim să vă sprijinim și în viitor. Nu doar să declarăm, dar să contribuim și să avem niște rezultate concrete, pentru a îmbunătăți resursele și să aducem Moldova mai aproape de Europa și viceversa”.
De asemenea, cu un cuvânt de salut a venit Natalia Sclearuc, Șefa Direcției buget și politici bugetare de la Ministerul Finanțelor și Dumitru Alaiba, Președintele Comisiei pentru Economie, Buget și Finanțe, Parlamentul Republicii Moldova, care au apreciat importanța proiectului și au susținut ideea promovării în continuare a principiilor de bugetare participativă.
Tatiana Savva, coordonatoarea proiectului „Informează, abilitează și acționează!”, s-a referit la principalele rezultate, istorii de succes, precum și a vorbit despre lecțiile învățate în depășirea provocărilor legate de participarea bugetară, în special în perioada pandemiei de COVID-19. Totodată, partenerii regionali ai proiectului, Tatiana Costev-Coșuleanu, directoarea executivă a Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) (partener regional, UTA Găgăuzia), Valeriu Rusu, directorul executiv al Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”, (partener regional, zona Centru), Vasile Cioaric, expert al Centrului „CONTACT” (partener regional, Zona de Securitate), Rodica Frecăuțau, directoarea executivă a AO „Caroma Nord” (partener regional, zona Nord) și Tatiana Seredenco, directoarea executivă a AO „AZI” (partener regional Sud), au prezentat rezultatele pe trei ani de implementare a proiectului în acele 25 de coaliții. De asemenea, a fost prezentate principalele concluzii și recomandări ale evaluatorului independent al proiectului.
Astfel, printre cele mai importante rezultate ale proiectului menționate la eveniment sunt următoarele:
- 25 de Coaliții Locale au fost create, având regulament de funcționare aprobat;
- peste 750 de membri activi ai Coalițiilor locale;
- 50 de Bugete pentru Cetățeni elaborate;
- 135 de proiecte implementate;
- peste 12 milioane de lei au fost investiți în proiecte de bugetare participativă;
- circa 50 de audieri publice organizate.
Referindu-se la impactul proiectului, Adrian Lupușor, directorul executiv al „Expert-Grup”, a declarat: „Dezvoltarea localității poate avea loc în baza unui buget care nu este al primarului sau al unui grup îngust de interese, ci este al comunității. Și bugetul comunității este format doar în urma implicării active și plenare a tuturor actorilor la nivel local. Este filozofia pe care am îmbrățișat-o cu toții în cadrul echipei de proiect și pe care o vom urma și în continuare”.
În acest context, Iulian Groza, directorul executiv al IPRE, a spus: „Coalițiile locale au fost constituite din reprezentanții comunității și au avut menirea să se implice în procesul de planificare a bugetului la nivel local. Membrii coalițiilor au stabilit prioritățile și au monitorizat activitățile bugetare la nivel local, iar aceasta este un element important în dezvoltarea bugetării participative în regiuni”.
În cadrul celui de-al doilea panel, participanții au discutat despre viitorul participării bugetare în Republica Moldova. Astfel, Stella Badin, viceprimarul municipiului Cahul, Iurie Gangan, primarul orașului Florești și Nina Cereteu, primarul orașului Drochia, au vorbit despre perspectivele implementării bugetării participative, dar și despre provocările legate de elaborarea bugetelor locale. La rândul său, José Manuel Ribeiro, primarul orașului Valongo, Portugalia, a venit cu exemple și bune practici privind implementarea proiectelor de bugetare participativă din țara sa.
De asemenea, principalii parteneri de dezvoltare au abordat planurile de viitor privind implementarea bugetării participative și oportunitățile de asigurare a continuității rezultatelor proiectului. Josip Juric, manager de proiect din cadrul Delegației Uniunii Europene, a vorbit despre viziunea UE asupra dezvoltării bugetării participative în Republica Moldova. De asemenea, Elena Spînu, reprezentata GIZ Moldova, a prezentat rezultatele implicării cetățenilor și dezvoltării capacităților în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, iar Stela Alexei, manageră la USAID, a prezentat principalele aspecte ale implementării proiectului „Comunitatea Mea”. La rândul său, Sergejus Muravjovas, director executiv, „Transparency International” (Vilnius), a vorbit despre transparența bugetării participative și lecțiile învățate din Lituania.
Pentru mai multe detalii puteți urmări înregistrarea video a evenimentului aici.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” a fost implementat în perioada februarie 2019-2022 și a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul a fost implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).