Audieri publice în s. Gaidar, UTA Găgăuzia, pe marginea proiectului de buget pentru anul 2022
În satul Gaidar au fost organizate, vineri, 10 decembrie curent, audieri publice cu scopul de a pune în discuții proiectul de buget, impozite și taxe pentru anul 2022 cu accent pe dezvoltarea comunității
În cadrul audierii au participat 49 de persoane: locuitorii satului, specialiști din cadrul primăriei, instituții publice, agenți economici. Vârsta minimă a locuitorilor satului care au participat în cadrul audierii publice este 21 de ani și maximă 73 ani.
În cadrul audierii publice a fost prezentate sursele de formare a bugetului local: transferuri de stat, plus taxele locale existente și cheltuielile programate pentru anul 2022.
Pentru audierile publice Primăria din Gaidar împreună cu echipa proiectului Bugetul Meu au elaborat documentul Bugetului pentru cetățeni, care a prezintat în formă simplă proiectul bugetului. Documentul a inclus și analiza rezultatelor sondajului pe identificarea priorităților bugetare în anul 2022.
„Bugetul primăriei Gaidar pentru anul 2022 a fost redus cu 1,3 milioane lei. Cu părere de rău au fost suspendate programele regionale de alocare de fonduri pentru iluminatul stradal, pentru întreținerea serviciului de pompieri etc. La moment primăria este în căutare de resurse pentru aceste servicii. Va fi necesar, împreună cu cetățenii, să găsim modalități de rezolvare a problemelor”, a susținut Chiosea Ilia, primarul satului Gaidar în cadrul sesiunii de prezentare a proiectului bugetului.
La fel a fost remarcat impactul imens al programului bugetării participative în anul 2021, și eforturile în vederea promovării programului pentru anul 2022.
La sesiunea „Întrebări – Răspunsuri” participanții și-au exprimat activ opiniile și sugestiile, printre care:
1. Implementarea programului de bugetare participativă în anul 2022 prin includerea în Regulament % contribuției de la cetățeni.
2. Prioritizarea proiectelor de amenajare a terenurilor de sport.
3. Încurajarea promovării amenajării fântânilor din sat.
4. Mărirea Fondului de rezervă al primăriei.
5. Tariful la apă să nu depășească 10 lei pe 1 m3.
6. Să nu fie majorate cotele de impozitare pentru arenda terenurilor publice.
7. Scutirea de taxe pentru colectarea gunoiului și salubrizare pensionarii care depășesc vârsta 70 de ani.
Menționăm că audierile publice au fost organizate cu suportul logistic a mai multor parteneri la nivel local și național precum Coaliția Locală, Primăria, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cadrul programului Bugetul Meu.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).