(VIDEO) La Cimișlia, cetățenii contribuie la proiecte de infrastructură
Bugetul or. Cimișlia pentru anul 2021 este de aproximativ 36 milioane de lei. Din acești bani – 1 milion de lei este alocat pentru finanțarea inițiativelor civice. Anul acesta în or. Cimișlia, în cadrul proiectului Bugetul Meu, au fost aprobate și inițiative care vizează infrastructura stradală, fiind pavate curți ale blocurilor, asfaltate porțiuni de drum și edificat iluminat stradal.
„Suntem deja la al treilea an de implementare a proiectului Bugetul inițiativelor civice. Pentru anul 2021 deja am inclus încă o prioritate – infrastructură stradală. Noi până acum am implementat 44 de proiecte de inițiative civice. Primăria are o contribuție la infrastructura stradală de până la 200 mii lei și contribuția cetățenilor de cel puțin 15 procente din devizul de cheltuieli”, ne-a declarat Sergiu Andronachi, primarul or. Cimișlia.
Potrivit primarului, bugetul or. Cimișlia nu este atât de mare pentru a acoperi toate necesitățile de de amenajare a terenurilor și blocurilor locative, iar datorită abordării participative de utilizare a banilor publici, sunt soluționate mult mai multe probleme locale, iar cetățenii urmăresc ca acele investiții efectuate să fie păstrate.
„Este foarte benefic și aș recomanda tuturor localităților să implementeze acest proiect, dat fiind faptul că putem soluționa mai multe probleme în localitatea noastră. Anul trecut dacă am alocat 1 milion de lei pentru infrastructura stradală, cetățeni au contribuit cu circa 500 mii lei”, ne-mai spus primarul or. Cimișlia.
Un proiect care a mobilizat locatarii a 3 blocuri de locuit din or. Cimișlia a presupus pavarea curții din preajma blocurilor de pe str. Ștefan cel Mare . Acesta este al doilea proiect implementat din cadrul proiectului Bugetul Meu în acest sector.
„Îmi place, s-au purtat constructorii foarte frumos, amabili, repede a fost organizat, suntem mulțumiți. Am contribuit în primele zile, nici nu m-am gândit, am știut că e pentru noi, trăiesc aici din prima zi de când s-a dat casa în exploatare, așa lucru nu s-a mai făcut. Suntem mulțumiți în orice caz eu personal, ne gândim să mai facem ceva pentru copii”, ne-a comunicat Raisa Pavliucov, locatară.
Acest proiect a fost posibil mobilizării totale a cetățenilor pentru a aduna contribuția financiară, care a depășit 100 mii lei.
„Conform regulamentului în termen de 14 zile, locatarii trebuiau să strângă o sumă de 109 mii lei. Cu toate forțele au reușit să adune circa 70 de mii. Un locatar, care este migrant, a adăugat suma care nu se reușea a fi strânsă. Astfel, acest proiect a reușit a fi finanțat datorită unui om cu inimă mare care îi pasă de ceea ce se întâmplă la el acasă”, ne-a decarat Vasile Sidor, Specialistul din cadrul Primăriei or. Cimișlia responsabil de program.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).