(VIDEO) Bugetarea participativă la Gura Bîcului a trecut cu BRIO testul de colaborare între cetățeni și administrația publică locală

12-1-2021

Satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, poate fi considerat pe bună dreptate un sat al implicării fiecărui locuitor în schimbarea la față a comunității. Testul de colaborare între cetățenii din Gura Bîcului și administrația publică locală a fost susținut cu brio în cadrul programului Bugetare Participativă, care deja se află la al doilea an. În 2020, prin acest proiect au fost alocate 120 de mii lei din partea primăriei, iar în acest an sunt implementate proiecte în valoare de 150 de mii de lei – toate și cu gradul de implicare și activism al cetățenilor.

Svetlana Palii, secretarul coalției locale din satul Gura Bîcului 

Avem șase inițiative și toate cu impact comunitar. Aceste sunt frumos armonizate cu opiniile cetățenilor care au venit cu propuneri. Suntem la final de implementare a acestor inițiative și sperăm ca până la finalul lunii noiembrie inițiativele să fie finalizate.

Două dintre inițiativele realizate în cadrul programului de bugetare participativă sunt amenajarea grupurilor sanitare și a platformelor de colectare a deșeurilor în Zona Zaizoc – considerată ca zonă de recreere și odihnă pentru localnicii din Gura Bîcului, dar și oamenii care vin din alte părți ale țării. Doar în fiecare săptămână vin să se odihnească aici în jur de trei mii – patru mii de persoane. Pentru acest proiect au fost alocate aproximativ 60 de mii de lei.

Veronica Todica, locuitoare a satului Gura Bîcului

O să avem 3 spații de colectare a deșeurilor, unde Serviciul specializat va strânge aceste deșeuri adunate. Și 3 puncte sanitare. E foarte important pentru oameni. Cum să te odihnești și să nu ai unde arunca gunoiul ori se ducea lumea în popușoi, deloc ecologic și deloc frumos.  

Un alt proiect important pentru satul Gura Bîcului, care este pes pe roate datorită bugetării participative, consituie amenajarea unui muzeu pe teritoriul bisericii Sf. Ierarh Nicolae din localitate. În muzeu vor fi expuse obiecte de cult, care datează de secole. Spațiul unde va fi muzeul are o suprafață de 35m2.

Aliona Plămădeală, locuitoare a satului Gura Bîcului

Sunt deja achiziționate materialele de construcție, s-au făcut câteva lucrări de pregătire pentru inițierea reparației.Contribuția primăriei din start a fost de 26 de mii de lei, dar până la urmă, deoarece prețurile nu au fost stabile, achiziția a fost de 30 de mii. În total proiecul este de 46 de mii!

Locuitorii din Gura Bîcului au și un loc disponibil pentru practicarea și promovarea modului sănătos de viață – stadionul satului. Acolo, unde grupul de inițiativă prin intermediul bugetării participative a amenajat o zonă de agrement și recreere pentru oamenii din sat. Lucrările au costat în jur de 40 de mii de lei.

Tatiana Cojocar, locuitoare a satului Gura Bîcului

Este vorba despre 2 mese pe care sunt încrustate pe una tabla de șah, pe celalată tabla de narde. Pentru a se odihni, a se relaxa copiii, oamenii satului, în general. Planuri sunt multe. Avem de gînd să facem terenul de joc pentru volei. Deja avem plasa necesară. Avem planuri de a face o pistă de alergare împrejurul stadionului. Și dacă vom avea posibilitatea și niște aparte de fitness.

Lilia Brehova, primarul satului Gura Bîcului, raionul Anenii Noi

Pentru primărie sunt foarte importante aceste proiecte. De ce? Pentru că, în afară că sunt economisite resursele financiare, din câte știți bugetele sătești nu sunt atât de mari, dar cel mai important e pentru mine e că asta unește oamenii. Eu consider că bugetarea participativă este nouțiune nouă pentru tradiția veche a satelor moldovenești – claca. Vreau să vă spun că nu am întâlnit, deocamdată, pe nimeni care să spună ceva de rău referitor la acest program. Cred că beneficiile pentru sat se văd cu ochiul liber.  

Activismul locuitorilor din Gura Bîcului nu se oprește aici. Sătenii își doresc să fie continuat proiectul Bugetare Participativă.

Svetlana Palii, secretarul coalției locale din satul Gura Bîcului

Noi sperăm că suma acestui program să fie mai mare. Și în general credem că colnsilierii vor găsi posibilitate împreună cu administrația publică locală și contabilitatea ca acest program să fie inclus ca linie aparte de buget deja în bugetul localității, care ar pemite derularea  proiectelor mai din timp. Este un test de colaborare între cetățean și autoritate publică locală.  

Coaliția Locală pentru transparență bugetară din satul Gura Bîcului, unde trăiesc peste trei mii de oameni, a fost lansată în iulie 2020 și este formată în prezent din 15 reprezentanți ai societății civile, sectorul privat, reprezentanții din sfera culturii, sănătății, educație, dar și activiști civici. Grupul a fost constituit cu scopul de a motiva autoritățile locale să sporească nivelul de deschidere și transparență bugetară și să asigure creșterea nivelului de implicare a cetățenilor în soluționarea problemelor locale, prin intermediul Proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).