(VIDEO) Implicarea înseamnă schimbare! Cum este implementată bugetarea participativă în or. Rezina
Oraşul Rezina situat pe malul drept al râului Nistru cu o populaţie de aproximativ 16 mii locuitori devine tot mai atractiv. Asta pentru că şi în această localitate şi-a lăsat amprenta proiectul ,,Bugetarea participativă” creând condiţii de viaţă mai prielnice pentru cetăţeni. Locuitorii orașului s-au arătat cointeresaţi de implicare în acest proiect, afirmă membrii Coaliţiei locale.
”Societatea civilă din oraşul Rezina este, consider eu, foarte activă. În cadrul ,,Bugetării participative” au fost înregistrate 13 proiecte, dintre care două nu au fost acceptate pentru că nu erau în corespundere cu Regulamentul. Două dintre cererile de proiect au fost finanţate prin decizia Consiliului orăşenesc, deja sunt în derulare”, a spus RODICA MELNIC, membră a Coaliţiei locale.
Activismul societăţii civile şi a asociaţiilor obşteşti este salutat de APL. Nimeni altcineva nu cunoaşte nevoile oamenilor la fel de bine, precum ei însăşi. Astfel, una dintre cele mai stringente probleme a fost identificată şi soluţionată.
”Vreau să menţionez, că pe str. Păcii a fost implementat un proiect de aprovizionare cu canalizare, donatorul fiind din Polonia, au participat şi cetăţenii. S-a implementat un proiect de succes, care pentru cetăţean a fost necesar, asta pentru că apele uzate le turnau practic sub ei”, a spus GHEORGHE GÎNCU, vice primar or. Rezina.
Şi grădiniţa nr.1 din oraşul Rezina a fost conectată la reţeaua de canalizare. Cei aproape 80 copii care frecventează instituţia preşcolară, cât şi angajaţii beneficiază de condiţii mai bune.
”De când suntem uniţi la canalizarea centralizată, noi IET nr.1 de pe str. Păcii suntem mulţumiţi de acest serviciu pentru că în primul rând ne-a uşurat nouă puțin munca. Eram nevoiţi în fiecare lună să chemăm maşina ca să evacueze deşeurile, era un disconfort. Acum ne este mai uşor, nu avem nici-o problemă, suntem mulţumiţi”, a spus NINA CEMÎRTAN, administratoare Grădiniţa nr. 1, or. Rezina.
De asemenea, în localitate a fost amenajat un stadion şi un teren pentru sport. Localnicii, de la mic la mare vin aici pentru a se antrena şi a petrece timpul cu folos pentru sănătate.
”Au ajuns vremuri ca să ne bucurăm de amenajarea noului teren, diferenţa cum era înainte este cer şi pământ. Ceea ce este foarte binevenit, e că majoritatea tinerilor nu doar de pe această stradă, dar şi din oraş vin la joc, se adună şi găsesc un interes comun, jucând volei, fotbal”, a spus VIRGIL PAVLIUC, locuitor or. Rezina.
”Venim dimineaţa şi facem sport, ne jucăm fotbal şi la trenajoare ne ocupăm”, a spus MARIUS PAVLIUC, locuitor or. Rezina.
Implicarea şi participarea cetăţenilor în viaţa socială a localităţii în care trăiesc este foarte importantă, asta pentru că Bugetul local este constituit în mare parte din banii cetăţenilor, aceştia fiind contribuabilii şi cei care ar trebui să ceară socoteala banilor publici.
”Dacă vorbim despre ,,Bugetarea participativă”, ea nemijlocit vizează actul de guvernare. În Bugetele publice sunt banii cetăţenilor. Iată de ce este important ca cetăţenii să se implice, să participe, să monitorizeze şi să semnaleze anumite abateri. Calitatea vieţii dumneavoastră şi gradul de confort depinde de participarea şi implicarea dumneavoastră în actul de guvernare”, a spus VALERIU RUSU, director A.O. ,, HABITAT”.
Bugetele locale se formează din impozitele achitate de cetăţeni. Proiectul ,,Bugetarea participativă” vine să acopere un set de necesităţi informaţionale, contribuind la sporirea gradului de conştiintizare a populaţiei privind implicarea civică în luare de decizii pentru a îmbunătăţi modul de viaţă a cetăţenilor din localitate.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).