(VIDEO) Bugetarea participativă, implementată la Bălți

11-22-2021

Procesul de implementare a bugetului participativ la Bălți decurge anevoios. Administrația publică locală tergiversează procedura de semnare  a memorandumului în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, realizat cu suportul financiar acordat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Potrivit reprezentantului AO CAROMA – Nord, partenerul proiectului pentru regiunea de nord a țării procedura de implementare a foarte demarată acum un an, de atunci însă lucrurile nu au evaluat prea mult.

„În data de 14 octombrie 2020 s-a crea coaliția locală, 14 media, ONG-uri care pledează pentru drepturile pomului, am organizat câteva ședințe, în care am discutat regulamentul bugetării participative, am avut această întâlnire cu administrația publică locală. Dat fiind faptul că primăria implementează bugetul civic, noi am venit cu anumite amendamente la acest regulament, anumite puncte pe care noi am vrut să le introducem. A rămas ca secția juridică să-l analizeze și acest regulament mai rămâne să fie supus consultărilor”, a declarat RODICA FRECĂUȚANU, director executiv AO „CAROMA NORD”

Totuși la inițiativa autorităților din Bălți în cadrul proiectului a fost creată o platformă digitală care va facilita implicarea populației în procesul decizional local. 

„Platforma digitală a fost creată, acum urmează o serie de treninguri pentru a instrui persoanele din departamentul de comunicare, ale primăriilor care implementează proiectul și acesta va fi un instrument util în ceea ce privește transparentă decizională în ceea ce privește participarea publicului în procesul de luare a deciziilor”, susține RODICA FRECĂUȚANU, director executiv AO „CAROMA NORD”.

Reprezentanții Primăriei Bălți spun că implementează bugetarea participativă încă din 2016. În acest an nu au fost alocate mijloace financiare în acest sens,  deoarece autoritățile locale au decis să lucreze mi mult asupra instrumentelor de implementare pentru ca împreună cu experții din cadrul proiectului Bugetul Meu să îmbunătățească acest proces. 

„Proiectul „Bugetul civic” este una dintre inițiativele de succes a primăriei municipiului Bălți. Proiectul a fost implementat pe parcursul a patru ani consecutiv începând din anul 2016-2019. Menționăm faptul că în anul 2019, suma din buget s-a majorat, a constituit 420 de mii de lei, iar la etapa de votare au participat 18 proiecte. În acest an nu au fost alocate mijloace financiare pentru finanțarea proiectului”, a declarat ANGELINA CERNOGAL, șef Direcție Managementul documentelor și relații cu publicul, Primăria Bălți.

La rândul lor locuitorii orașul Bălți spun că regretă că administrația locală nu a reușit să implementeze în acest an bugetarea participativă. Ei sun convinși că multe probleme ar putea fi rezolvate cu implicare comună.

„Oamenii știu mai bine, dar primăria trebuie să-i ajute, noi nu ne vom isprăvi fără ea. Noi putem veni cu propuneri, iar primăria trebuie să ne susțină”, spune o locuitoare a orașului Bălți.

„Toți locatarii văd ce trebuie de făcut. Noi trăim în orașul Bălți și vrem ca el să fie curat. Oamenii văd, merg în toată ziua la lucru sau de la lucru”, susține un locuitor al orașului.

„Ei trăiesc, ei văd ce se face, văd mai mult decât cei care stau în cabinete. Asta este o problemă mare, să fie curățenie”,spune o locuitoare a orașului Bălți.

În regiunea de nord a Republicii Moldova, proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” – „Bugetul meu” este implementat în orașele Sîngerei, Florești, Drochia, Rîșcani și mun. Bălți.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).