/VIDEO/ Au demonstrat că se poate. Mai mulți locuitori ai orașului Drochia și-au rezolvat mai multe probleme datorită bugetării participative
Și-au adus confortul prin implicare. În cadrul proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” mai mulți locuitori ai orașului Drochia și-au sporit nivelul de trai. Aceștia și-au iluminat curtea unui bloc de locuit, și-au instalat camere de supraveghere video în preajma lacului orășenesc, iar în curând urmează să amenajeze un teren de joacă în oraș.
Locuitorii de pe Bulevardul Independenței din Drochia și-au dorit o schimbare. Aceștia au aplicat pentru a-și ilumina curtea blocului și a-și instala camere video de supraveghere.
„Au instalat șase becuri care se alimentează de la lumina solară și trei Led pe care o să le mai instalăm pe terenul de joacă și încă două camere de luat vederi. Lumina pe timp de noapte a devenit foarte bună, oamenii sunt mulțumiți, se bucură pentru că multe mașini sunt lăsate la parcare, am avut cazuri în care mașinile au fost prădate”, a spus LILIANA GRĂDINARU, membru al grupului de inițiativă.
Oamenii sunt foarte încântați de rezultatul obținut, ei speră că se vor bucura cât mai mult de aceste realizări.
„Deja îmi este plăcut să ies seara, este luminos, totul se vede, vom participa la astfel de proiecte”, a spus o locuitoare a orașului Drochia.
„Sperăm să mai avem și alte proiecte, ca să păstrăm curățenia, să fie totul amenajat și să ne bucurăm de viața pe care o trăim”, a spus o locuitoare a orașului Drochia.
Datorită proiectului și antrenamentele copiilor din cadrul clubului sportiv „Vulturi” vor decurge în siguranță. Pe lângă camerele video instalate în jurul lacului orășenesc, sportivii vor avea acces și la wi-fi”.
„Ideea noastră a constat în conectarea rețelelor WI-FI în parc, pe malul iazului. De asemenea în cadrul acestui proiect, au fost instalate patru camere moderne de luat vederi. Datorită acestui proiect, locuitorii orașului pot veni cu diferite propuneri și inițiative și să se implice în lucru împreună cu primăria orașului”, a declarat EDUARD HRAMOV, directorul clubului Sportiv „Vulturi”.
Copiii își petrec o bună parte din timp aici. Ei spun că proiectul le-a rezolvat toate problemele, siguranța și accesul la informație.
„Suntem mulțumiți de acest proiect pentru că ne oferă oportunitatea să ne antrenăm în siguranță, să utilizăm internetul, WIFI-ul, să fim supravegheați mereu”, a spus un locuitor al orașului Drochia.
„Pentru mine acest proiect înseamnă sănătatea mea. Mă pot simți în siguranță aici pentru că aici sunt instalate camere video”, „Sperăm să mai avem și alte proiecte, ca să păstrăm curățenia, să fie totul amenajat și să ne bucurăm de viața pe care o trăim”, a spus o locuitoare a orașului Drochia.
„Totul este precum în țările civilizate, totul este monitorizat video, toate utilajele, dar și tot ce se întâmplă.Noi avem acces la internet, ceea ce este foarte bine”, a „Sperăm să mai avem și alte proiecte, ca să păstrăm curățenia, să fie totul amenajat și să ne bucurăm de viața pe care o trăim”, a spus o locuitoare a orașului Drochia.
Primăria orașului Drochia implementează programul bugetării participative pentru al doilea an consecutiv.
„O inițiativă și o experiență foarte bună de implicare inclusiv a cetățenilor cu inițiative, cu proiecte de implicare și de înțelegere din partea lor ce înseamnă să scrii un proiect, să-l obții, să-l câștigi, iar până la urmă să-l vezi și implementat. Această inițiativă a bugetării participative consolidează și relațiile dintre autoritățile publice locale cu cetățenii din localitate. Ei văd că vocea lor, doleanțele lor sunt auzite și contează”, a declarat NINA CERETEU, primarul or. Drochia
„Bugetul preconizat pentru acest program a fost de 100 000 de lei. La etapa depunerii proiectelor au fost aplicate opt dosare, opt proiecte cu diferite inițiative. Cele opt proiecte au fost supuse votării, selectându-se doar trei proiecte învingătoare. A fost foarte important ca anume cetățenii să semnaleze problema și să vină cu propuneri pentru soluționarea acesteia”, a spus ELENA PARASCA, specialist din cadrul primăriei or.Drochia.
Potrivit experților, implicarea cetățenilor în identificarea și rezolvarea unei probleme, oferă durabilitate.
„Mi-aș dori, pentru viitor, ca implicarea cetățenilor să provoace alt fel de discuții, alt fel de audieri, alt fel de consultări publice a bugetului și credem că este necesar ca aceste dimensiuni să treacă la o altă etapă. Întreg bugetul să fie discutat inițial, mai apoi aprobat, dar reieșind din propunerile cetățenilor care parvin pe timpul anului. Este important să mergem pe ideea că cetățenii știu de ce au nevoie”, susține ANGELA CROITOR, reprezentanta AO „Universul”.
În orașul Drochia, pentru bugetarea participativă a fost alocată suma de 100 000 de lei.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).