(Video) Modul în care locuitorii din Ceadâr-Lunga sunt implicați în rezolvarea problemelor locale

10-18-2021

Orașul Ceadâr-Lunga este cunoscut pentru activități importante în implementarea diferitelor proiecte. Cu sprijinul partenerilor și investitorilor, Primăria soluționează probleme acute cu implicarea cetățenilor. Un exemplu este participarea la Programul „Bugetul meu”, în cadrul căruia au fost lansate încă 16 mini-proiecte în municipiu. Un fapt interesant e că toate au fost derulate ținându-se cont de interesele și nevoile populației. În materialul NTS aflați despre motivul major care determină implicarea locuitorilor în remedierea problemelor locale.

Unul dintre partenerii Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) i-a propus Primăriei să participe la Programul „Bugetul meu”. Mai întâi, a fost necesar a stabili ce proiecte trebuiau prezentate spre examinare. Prin urmare, autoritățile din Ceadâr-Lunga au efectuat o selecție de probleme prioritare pentru municipalitate. În total, au fost colectate 24 de inițiative ale rezidenților, dintre care 16 au fost supuse votului. Potrivit specialistului în elaborare de proiecte Nicolai Dișli, programul „Bugetul meu” a ajutat la perfectarea juridică a documentelor.

Pentru fiecare proiect selectat au fost alocați 20 de mii de lei din bugetul local. Condițiile presupun că cel puțin 10% din finanțare trebuie efectuată de autorii proiectului.

„Selecția a avut loc în două etape. Prima a ținut de selecția tehnică internă, când am analizat  proiectele referitor la corespunderea subiectelor și cerințelor noastre. Apoi am publicat lista acestor proiecte pe rețelele de socializare, pe site-ul primăriei, unde am invitat deja oamenii să le aleagă pe cele prioritare. Primăria a văzut cât de activ sunt implicați oamenii în acest sens. Pentru prima dată am decis să finanțăm toate proiectele. Un pic mai puțin, dar pe toate”, a spus Nicolai Dișli, specialist la Primărie.

Până în prezent, trei dintre proiectele anunțate au fost deja închise. Încă patru sunt în curs de finalizare. Potrivit lui Nicolai Dișli, Bugetarea Participativă și colaborarea la un asemenea program reprezintă o mare oportunitate de implicare a populației în soluționarea problemelor urbane. Aceasta include infrastructura, sănătatea publică și educația.

Acoperirea tuturor problemelor într-o perioadă scurtă este dificilă pentru Primărie. Datorită implementării mini-proiectelor însă, problemele locale își găsesc o soluționare concretă, pas cu pas.

În cadrul unuia dintre aceste proiecte trebuia reconstituită o parte a curții unui bloc de locuit de pe strada Karl Marx. Cererea de participare a fost depusă din partea Asociației Locatarilor în primăvara anului curent. Scopul era de a le oferi rezidenților accesul complet la fiecare scară. După cum își amintește o locatară, președinta Asociației Liubov Ciolac, situația se înrăutățea în perioada rece și ploioasă.

„În primul rând, am vrut să refacem curtea, deoarece era într-o stare dezastruoasă. Odinioară în blocul acesta fusese un cămin. Când a fost schimbat sistemul de canalizare, în curte s-au săpat șanțuri care au rămas deschise. Era imposibil să mergi pe acolo. Teritoriul fabricii noastre de prelucrare a cărnii este în general asfaltat. Era imposibil să ieșim din curte. Mai ales în perioada de toamnă-iarnă. Am vrut să refacem curtea, să asfaltăm o zonă oarbă, cel puțin din partea Curții, deoarece apa curge de pe acoperiș și intră în fundație”, a spus Liubov Ciolac.

Acum, locatarii blocului au o curte amenajată. Au o bancă pentru discuții în aer liber și tomberoane. Și, cel mai important, o suprafață netedă în fața fiecărei scări. 

„Datorită Asociației, datorită Liubei, am colectat bani. Desigur, nu au participat toți locatarii. Grație celor care și-au luat sarcina în serios, curtea noastră e de nerecunoscut”, a opinat Anna Knîșevskaia, locatară.

„E foarte frumos. Multe mulțumiri președintei Asociației! A depus efort și a creat asociația. Avem și lumină. Toate s-au schimbat. E bine și în interiorul scărilor, și afară”, ne-a mărturisit Anna Cechir, o altă locatare.   

Trebuie menționat că suma totală a proiectului pentru reconstituirea unei părți a curții unui bloc de locuit a fost de aproximativ 60 de mii de lei. Din această sumă, 20 de mii au reprezentat banii bugetari pentru proiect, 25 de mii, asistența financiară anuală din partea Primăriei pentru asociațiile de locatari. Restul fondurilor au fost colectați de locatari.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene și ale Fundației Konrad Adenauer.