Atelier de instruire în organizarea Audierilor Publice pentru cetățenii din Sîngerei

10-6-2021

În data de 1 octombrie curent, în incinta primăriei Sîngerei s-au adunat peste 30 persoane, implicate în realizarea celor 6 proiecte locale, susținute de administrația orașului. Participanții, membrii Coaliției Locale, aparatul administrativ al primarului, consilieri locali,  au avut ocazia să discute deschis la o masă cu primarul și viceprimarul localității despre reușitele și impedimentele în procesul de Bugetare Participativă.

Unul din scopurile evenimentului a fost ca cei implicați încă odată să înțeleagă etapele procesul de elaborare a bugetului, să conștientizeze rolul implicării active a fiecărui locuitor, în special la etapa actuală, care caracterizează prin obligativitatea administrației publice locale de a elabora proiectul de buget, de a prezenta proiectul de buget cetățenilor, consultarea și audierea transparentă a lui. Totodată, la aceasta etapă, cetățenii, grupuri de cetățeni (individual sau colectiv) pot depune propuneri în scopul rezolvării problemelor în comunitate. De asemenea s-a accentuat necesitatea continuării Bugetării Participative  pentru anul viitor și oportunitatea de a propune unele modificări la Regulament, de exemplu, mărirea sumei, simplificarea formelor de aplicare, etc., inclusiv elaborarea de proiecte locale, participarea la discuții în grupuri de lucru, posibilitatea de a urmări întreaga procedură a Bugetării Participative, utilizată pentru prima dată în orașul Sîngerei și a veni cu îmbunătățiri.

Una dintre întrebările principale a fost atragerea contribuției locuitorilor și valorificarea ei, întrebare cu care s-a ciocnit însăși un consilier local. Mocanu Tudor, consilier independent, a menționat că: „Atunci când e vorba de dezvoltarea orașului și în îmbunătățirea condițiilor lor de trai, locuitorii pot contribui până la 60% din valoarea proiectelor. Aceasta vorbește despre faptul că atunci când cetățenilor li se permite să se implice activ în problemele care-i vizează, ei sunt gata să pună umărul și se mobilizează mai activ pentru soluționare”.

A urmat un atelier de instruire privind Audierea Publică ca metodă eficientă de participare a publicului, moderat de domnul Vasile Grama. Expertul a amintit și explicat „Ce este Audierea Publică”, „Etapele de pregătire și desfășurare a unei Audieri Publice”, menționând că piatra de temelie a acestui proces participativ este Coaliția Locală,  iar autoritățile locale au o șansă de a identifica prin intermediul ei nevoile cetățenilor, pot realiza măsuri pentru a le satisface în 2022. A fost menționat și subliniat rolul comunicării și a materialelor promoționale în cadrul audierilor publice: anunțul, prezentarea, regulile de organizare a audierii publice, pliantele informative, comunicatul de presă, etc. Pentru a asigura succesul, audierile publice trebuie să fie fundamentate pe principiul participării reprezentative, astfel încât să fie cuprinși cetățeni de diferite vârste, statut socio-economic, nivel de educație, grupuri etnice/lingvistice, grupuri de femei, tineri, persoane cu dizabilități, etc.

O propunere îndrăzneață a venit din partea Anastasiei Marandiuc care a menționat că Coaliția să implice mai activ în desfășurarea sondajului privind prioritățile bugetului pentru 2022 și să intervieveze locuitorii fizic, deoarece nu toți au acces la internet și tehnică digitală, cât și să invite locuitorii să participe cu propuneri la viitoarele audieri publice

În final, participanții și-au exprimat părerea că organizarea unor astfel de întâlniri periodice pentru a discuta prioritățile orașului sunt necesare și importante, că ar trebui acordată  o atenție  specială  accesului  grupurilor  vulnerabile, consultării  lor, urmând ca propunerile și recomandările lor să fie colectate și prezentate în timpul audierilor publice. „Acum este cazul sa ne implicam prin consecventă și insistență ca rezolvarea problemei sa fie inclusa în buget. Odată inclusă are șansa reala de rezolvare”, a conchis Radu Marandiuc, secretarul Coaliției Locale.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).