În satul Gaidar, au fost selectate 5 proiecte care vor fi finanțate și implementate până la sfârșitul anului 2021

6-11-2021

Din aprilie 2020 primăria și cetățenii din satul Gaidar, Găgăuzia, participă la proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

Bugetarea participativă este procesul prin care cetățenii sunt încurajați să identifice și să raporteze lacunele din comunitate și apoi să propună modalități de remediere a acestora prin proiecte. Toate acestea au devenit posibile datorită colegilor noștri parteneri de la Institutul pentru sprijinirea inițiativelor locale (IRI) și Institutul pentru politici europene și reforme (IPRE).

Cum a început totul?

În coordonare cu parteneri din IRI, IPRE și primărie, a fost creată o coaliție locală „Suntem pentru viitorul satului Gaidar”, compusă din cetățeni care nu sunt indiferenți la dezvoltarea localității.

Prima etapă a fost formarea, care a fost realizată foarte activ cu noi de colegii de la IRI și IPRE. Cu ajutorul consultațiilor, trainingurilor, seminariilor – au putut să fie transmisă esența și scopul acestui proiect

Apoi, la o ședință a Consiliului local și cu votuul consilierilor au fost aprobate și semnate documente privind cooperarea – acesta este un plan de lucru, un program de acțiuni etc., unde toate punctele pentru implementarea bugetului participativ au fost precizate. De asemenea, a fost stabilită o sumă de 100 de mii de lei pentru implementarea a 5 cereri de proiect.

Membrii Coaliției Locale au efectuat un sondaj în rândul populației satului Gaidar cu privire la zonele prioritare ale dezvoltării rurale. După aprobarea rezultatelor cu programul de dezvoltare a satului, au fost stabilite direcțiile pentru propunerile de proiect – acestea sunt infrastructura străzii: alei, trotuare, piețe, zone pietonale; îmbunătățirea zonelor verzi și a locurilor de joacă; mobilitate, accesibilitate și siguranță rutieră; îmbunătățirea locurilor publice; activități educaționale; evenimente culturale; sfera socială; sănătate; evenimente sportive; protecția mediului (colectarea deșeurilor, curățarea și eliminarea gunoiului etc.).

În baza acestora, rezidenții au fost invitați să scrie proiecte pentru îmbunătățirea unei anumite zone.

Ca urmare, au fost depuse 11 propuneri de proiecte. Pentru votul general, Comisia de evaluare a admis 9 proiecte. Votarea a fost efectuată online – pe site-ul primăriei și offline – în primărie.

La 31 mai 2021, concursul pentru selectarea celor mai bune propuneri de proiecte pentru inițiativa de bugetare participativă a fost finalizat.

Câștigătorii sunt 5 proiecte care au primit cel mai mare număr de voturi și care vor fi finanțate și implementate până la sfârșitul anului 2021. Toate proiectele vor primi 20 mii lei pentru implementare.

Proiecte:

1. „Construirea unui pod pietonal peste râul Lunguța” (132 voturi).

Scopul general al proiectului este de a crea condiții pentru asigurarea accesului în siguranță al sătenilor la facilitățile publice și sociale ale satului.

Locul implementării proiectului: S. Gaidar, str. Pușkin-Kutuzov.

2. „Îmbunătățirea teritoriului și crearea unui aspect estetic al terenului de joacă” (93 voturi).

Scopul general al proiectului este de a crea condiții sigure și confortabile pentru recreere activă pentru copii de diferite vârste și adulți.

Locul implementării proiectului: S. Gaidar, un teren lângă râul Lunguța (sub intersecția străzilor Zarechnaya și S. Lazo).

3. „Accesul la internet în sala de gimnastică este o garanție a îmbunătățirii calității educației” (56 voturi).

Scopul general al proiectului este de a instala o rețea locală și de a oferi acces la internet pentru fiecare birou.

Locul implementării proiectului: S. Gaidar, gimnaziu numit după F.A.Angeli.

4. „Coasta curată” (43 voturi).

Scopul general al proiectului: curățarea și plantarea de verdeață într-o parte a râului Lunguța, transformarea zonei râului într-un loc atractiv din punct de vedere estetic și ecologic.

Locul implementării proiectului: S. Gaidar, str. Soviet-Nou.

5. „Siguranța lucrătorilor medicali și a pacienților” (10 voturi).

Scopul general al proiectului este de a crea condiții pentru primirea cetățenilor în contextul pandemiei COVID 19 prin construirea unui baldachin în curtea SALT.

Locul implementării proiectului: S. Gaidar.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este  implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).