/VIDEO/ Proiectul „Bugetul meu” finanțat de Uniunea Europeană a ajuns la Florești

5-21-2021

Locuitorii orașului Florești au avut ocazia să participe activ în procesul de gestionare a banilor publici și chiar vor beneficia de resurse financiare bugetare pentru implementarea a cinci proiecte de infrastructură în vederea soluționării unor probleme locale. Acest lucru a fost posibil grație proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” – „Bugetul meu” cofinanțat de Uniunea Europeană.

La nivel local proiectul „Bugetul meu” este implementat de coalițiile locale, constituite din reprezentanți ai societății civile și APL, și are menirea de a implica cetățenii în procesul de luare a deciziilor și de gestionare a banilor publici.

„Este un proiect inovativ pentru orașul și raionul Florești din considerentul că până acum bugetarea participativă nu a fost un concept bine definit, iar acest lucru va contribui semnificativ și contribuie deja la promovarea democrației participative, în așa fel aducem cetățenii raionului Florești mai aproape de APL”, spune Dumitru Stoica, directorul executiv AO Consiliul Local al Tinerilor Florești.

Primăria orașului Florești a alocat 100 de mii de lei pentru finanțarea a cinci proiecte din cele nouă depuse de grupurile de inițiativă. Pentru fiecare dintre proiectele selectate va fi alocată suma de 20 de mii de lei din bugetul local, 5 la sută din cheltuieli vor fi acoperite de către membrii grupului de inițiativă.

Viceprimarul orașului Florești spune că: „Proiectele au fost binevenite în oraș, suntem foarte mândri și le mulțumim tuturor că au fost implicați.”

Grație adoptării „bugetului participativ” în fața Casei de Creație din orașul Florești va apărea un scuar, unde tinerii vor putea desfășura activități în aer liber.

„Foișorul va fi folosit pentru activitățile cu copii de la centrul de creație și în contextul pandemic ca să lărgim spațiul în afară, dar și vine în complex cu amenajarea spațiului din fața Centrului de Creație, parte a parcului din centrul orașului Florești”, zice Ana Stârcu, Managerul Casei de Creație din orașul Florești

O altă propunere de proiect care va fi finanțată de autoritățile locale este amenajarea unui teren de joacă în curtea unui bloc din oraș.

„Întrucât în ogradă avem mai mulți băieței decât fetițe și acum în pandemie stau mai mult acasă avem nevoie pentru ei, pentru dezvoltarea lor, ca timpul să și-l ocupe, un teren de joacă.”

În regiunea de nord a Republicii Moldova proiectului de grant al UE „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” – „Bugetul meu” este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert – Grup” în comun parteneriat  cu asociația „Caroma – Nord”.

Rodica Frecăuțanu, director executiv Caroma Nord: „Acest proiect este implementat în cinci regiuni ale Republicii Moldova, în partea de nord „Caroma-Nord” este partener regional. Este un program implementat de autorități, dar gestionat de către coaliții împreună cu cetățenii, prioritățile au fost de dezvoltare a infrastructurii, creare de spații verzi, drumuri, trotuare, acces către instituții publice.”

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este  implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).