100 mii lei pentru implementarea bugetării participative în orașul Florești

3-12-2021

Începând cu luna ianuarie 2021 și până în prezent, locuitorii orașului Florești, alături de membrii Coaliției Locale și administrației orașului Florești participă în regim online și fizic la sesiunile de instruire și informare, planificate în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

Astfel, până în prezent, au fost organizate două instruiri tematice cu tema ”Bugetarea orientată pe drepturile omului/Bugetarea Sensibilă la Gen BSG)” și ”Abordarea Teritorială a Dezvoltării Locale (ATDL)” și trei ședințe lucrative pentru lansarea primului program de bugetare participativă în orașul Florești.

Atât instruirile, cât și ședințele comune cu membrii CL și administrația locală, au avut ca scop consolidarea capacităților în domeniul bunei guvernări, implicării publicului, în special în domeniul participării bugetare. 

În cadrul instruirilor tematice, la care au participat peste 30 persoane, experții proiectului, Victor Cotruță și Vasile Grama, au vorbit participanților despre procesul bugetar și transparența bugetară, au făcut cunoscută Strategia pentru egalitatea femeilor și bărbaților 2017- 2021, exemple de Strategii și activități de bază BSG la nivel local, Ce este Abordarea Teritorială a Dezvoltării Locale (ATDL), obiectivele și importantă pentru proiect.

În cadrul exercițiului practic: „Transpunerea procesului BSG în Procesul bugetar” participanților le-a revenit rolul de a identifica actorii, scopul acestora în BSG la nivel local, rolurile fiecăruia dintre ei în procesul BSG și intervențiile în procesul elaborării politicilor publice locale, dar și elementele cheie pe care se bazează Abordarea Teritorială a Dezvoltării Locale (ATDL).

O temă aparte a fost „Organizarea Campaniei de informare privind Bugetarea Participativă” împreună cu consultanții și membrii Coaliției Lolocale a or. Florești. 

În această perioadă s-au elaborat materiale publicitare, mesaje pentru Concursul de idei de proiecte, s-au realizat prezentări ale etapelor și procedurilor de aplicare la concurs. 

Deoarece este pentru prima dată implementat un program de Bugetare Participativă în Florești, ne dorim să participe cât mai mulți locuitorii ai orașului, în special ONG-le din oraș. Așteptările noastre ca administrație locală e ca cetățenii să cunoască, să fie instruiți și înzestrați cu cunoștințele și abilitățile necesare implicării active în viața orașului, în special în scrierea de proiecte, precum și soluționarea diverselor probleme socio-economice  locale”, a menționat Silvia Colța, specialist principal în atragere de investiții, primăria or. Florești.

Experții au explicat în cadrul sesiunilor de informare prioritățile de finanțare,  Calendarul, etapele concursului, cum va avea loc evaluarea propunerilor de proiect, toate aspectele importante, stipulate în Regulamentul Bugetării Participative.

Pentru Programul de Bugetare Participativă în anul 2021 este prevăzută suma de 100 000 lei din bugetul local.

Valoarea maximă alocată pentru un proiect constituie suma de 20 000 lei.

Contribuția aplicantului în valoare monetară sau non-financiară de cel puţin 5 % este este obligatorie.

Pentru a participa la Programul de Bugetare Participativă, persoanele interesate vor transmite în versiune electronică, dar și în format fizic, dosarul de aplicare, care poate fi găsit și descărcat de pe pagina primăriei.

Întrebări referitoare la completarea formularelor pot fi adresate on-line la adresa primariafloresti8@gmail.comși prin telefon: 0-250-2-22-44 sau 069408418 .

Intrebările pot fi adresate în perioada 15 februarie – 25 martie 2021.

Mai multe informații despre acest program de finanțare pe site-ul  http://primariafloresti.md/ sau contactând persoanele responsabile:

Primăria orașului Florești,
Str. Ștefan cel Mare 30
Relații cu publicul: 0-250-2-22-44
Email: primariafloresti8@gmail.com
www.http://primariafloresti.md/

AO ”Consiliul Raional al Tinerilor din Florești
Secretariatul Coaliției Locale Florești
Str. Crinilor 36
GSM: 069408418
E-mail: dumitrustoica2@gmail.com

Activitatea a fost realizată în cadrul în proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”. 

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.