Locuitorii din zona de securitate vor achiziții publice corecte și transparente
Peste 150 de cetățeni din cinci localități din Zona de Securitate au fost capacitați în domeniul achizițiilor publice. Autoritățile din această zonă, împreună cu societatea civilă, vor să asigure o procedură transparentă de achiziționare a bunurilor și serviciilor publice.
Care sunt etape și pragurile în achiziții publice, cum are loc planificarea procedurilor de achiziții publice și care sunt responsabilitățile grupului de lucru, cine este responsabil de monitorizarea achizițiilor publice? Toate aceste întrebări au fost discutate și analizate împreună cu locuitorii din or. Criuleni, s. Boșcana, s. Dubăsarii Vechi din r-ul Criuleni, s. Gura Bîcului, r-ul Anenii Noi și s. Talmaza, r-ul Ștefan Vodă, localități beneficiare ale Proiectului „Bugetul Meu”
Potrivit participanților, aceste instruiri sunt importante, în special, în exercitarea serviciului. Au fost multe aspecte discutate, cu diferite exemple, pașii până la semnarea contractelor, înregistrarea în sistem, ce neajunsuri și probleme pot apărea dacă nu este o claritate în procedura achizițiilor de valoare mică (procurările de servicii, bunuri și lucrări), dar și corectitudinea modalității de încheiere a contractelor cu antreprenorul.
Un aspect important discutat în cadrul acestor instruiri a fost rolul societății civile și a Coalițiilor locale pentru participare bugetară în prevenirea și combaterea corupției în achiziții publice, identificarea vulnerabilităților și riscurilor în achizițiile publice dar și depunerea contestațiilor și soluționarea litigiilor în achizițiile publice. „Este foarte important ca locuitorii să cunoască detalii despre bugetul comunei și cum acesta este folosit, astfel putem crea mai multe oportunități și activități pentru noi înșine”, au completat participanții
Instruirile au fost realizate cu suportul partenerului regional Centrul CONTACT, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul Analitic „Expert-Grup”, în perioada ianuarie-februarie 2021.
Proiectul Bugetul Meu – „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.”