Bugetarea participativă, prioritatea anului 2021 pentru localitățile din zona de securitate
Secretarele Coalițiilor din Zona de Securitate s-au întrunit pentru a face bilanțul anului 2020 și planificarea procesului de bugetare participativă pentru anul 2021.
În cadrul ședinței, au fost menționate cele mai bune rezultate obținute în anul 2020, în special mobilizarea, implicarea și informarea locuitorilor acestor regiuni cu privire la bugetarea participativă. Prin urmare, peste 150 de persoane au participat la audierile publice organizate în cadrul Proiectului „Bugetul meu”. În cadrul acestor audieri, locuitorii din zona de securitate au fost informați și consultați cu privire la bugetul localității pentru anul 2021, au aflat care sunt principalele proiecte de investiții capitale, care urmează a fi implementate cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, dar și au avut posibilitatea de a vorbi despre probleme comunitare, care necesită a fi rezolvate.
Aliona Muntean, secretara Coaliției Locale din s. Talmaza, Ștefan Vodă, a menționat că „în pofida anului 2020, destul de dificil, care a adus un șir de provocări pentru fiecare comunitate în parte, totuși nivelul de realizare al planurilor pe sporirea transparenței bugetare, instruirile online pentru membrii Coaliției locale, este unul de succes, care va continua și în anul 2021”.
La ședința de lucru, au participat secretarele Coalițiilor Locale din or. Criuleni, s. Boșcana și s. Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni, s. Gura Bîcului, raionul Anenii Noi și s. Talmaza, raionul Ștefan Vodă, care s-au documentat privind următorii pași de implementare a bugetării participative pentru anul 2021 și vizibilitatea proiectului Bugetul meu.
Activitatea a fost realizată cu suportul partenerului regional Centrul CONTACT, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul Analitic „Expert-Grup”.
Proiectul Bugetul Meu – “Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.”