În două localități din UTA Găgăuzia au fost aprobate cu succes Regulamentele privind bugetarea participativă

11-6-2020

Procesul de implementare și promovare a bunei guvernanțe bugetare în Moldova continuă. Astfel, în două localități partenere din UTA Găgăuzia au fost aprobate cu succes Regulamentele privind bugetarea participativă. 

Autoritățile Publice Locale (APL) din satul Gaidar a aprobat Regulamentul pentru Bugetarea Participativă alocând suma de 100.000 lei, prin decizia nr. 8/6 din 20 octombrie 2020 (mai multe detalii aici). De asemenea și APL din Orașul Ceadâr-Lunga a aprobat Regulamentul prin decizia 20/15 din 27 octombrie 2020 (mai multe detalii aici).

Programele urmează a fi lansate în luna februarie, 2021. Soluțiile de rezolvare a problemelor comunitare vor fi propuse de către locuitorii comunităților și vor ține de următoarele domenii: 

  1. Infrastructură alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale;
  2. Amenajarea spațiilor verzi și a locurilor de joacă;
  3. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulație;
  4. Amenajarea spațiilor publice;
  5. Activități educaționale;
  6. Activități culturale;
  7. Social;
  8. Sănătate;
  9. Activități sportive;
  10. Protecția mediului (colectarea deșeurilor, salubrizare etc.)

Menționăm că încă alte trei comunități partenere din UTA Găgăuzia, Baurci, Tomai și Vulcănești, sunt în proces de pregătire a Regulamentului pentru Bugetarea Participativă. 

Evenimentele au fost organizate de partenerul regional este AO Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi), cu suportul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. 

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.