Instruirea tematică în or. Florești: Tehnicile de participare. Normele și procedurile Bugetării Participative
La 18 septembrie 2020, în orașul Florești, s-a desfășurat cea de a treia instruire tematică cu denumirea „ Tehnicile de participare. Normele și procedurile procedurile Bugetării Participative”.
Evenimentul s-a desfășurat în incinta primăriei orașului și la care au participat primarul localității, contabila-șefă, specialiști ai direcției cultură, educație, tineret și sport și atragere de investiții, dar și membrii Coaliției Locale din localitate.
Scopul instruirii a fost de a familiariza participanților cu identificarea, propunerea, dezbaterea și prioritizarea prin vot a modului în care vor fi cheltuiți banii publici. Subiectele discutate în cadrul instruirii s-au referit la mecanismele funcționale de participare și bugetare participativă, transparența decizională, corelarea metodelor de participare cu calendarul bugetar anual.
Printre subiectele principale ale instruirii se numără:
Tehnicile de participare în procesul bugetar
· Reprezentativitatea formelor de participare
· Analiza lacunelor în procesul de participare bugetară în primărie
· Activitate practică (organizare în grup)
Stabilirea mecanismelor funcționale de participare și bugetare participativă
· Tipologia proceselor de bugetare participativă
· Cronologia bugetării participative
· Corelarea metodelor de participare și calendarul bugetar.
În debutul instruirilor, experții au explicat participanților atât scopul, tipologia proceselor de bugetare participativă, normele și procedurile acesteia, cât și faptul că Bugetarea Participativă se bazează pe nevoile reale ale cetățenilor și comunităților.
”Mai mult ca atât, Bugetarea Participativă este un instrument inovator pentru promovarea unei democrații incluzive și pentru modernizarea și creșterea capacității de răspundere a autorităților locale, fiind un beneficiu pentru comunități”, a menționat expertul, Vasile Grama. Acesta a discutat cu participanții cronologia bugetării participative și experiența atât din țară, cât și de peste hotare.
Important, consideră expertul ca prin deschiderea către un proces de Participare Bugetară va contribui la faptul că cetățenii să înțeleagă si constrângerile întâlnite de autorități în dorința de a realiza nevoile localității.
Un alt moment important al instruirii a fost consolidarea cunoștințelor Coaliției Locale prin examinarea proiectului Regulamentului privind implementarea procesului de Bugetare Participativă în or. Florești. Activitățile practice, organizate în grup, au fost moderate de către Victor Cotruță, expert în domeniul participării publicului în domeniul decizional. Membrii Coaliției Locale și autoritățile publice locale au fost invitate să se gândească strategic și să găsească modalități de implementare a procesului de Bugetare Participativă în orașul Florești.
Ajutați cu idei și recomandări de experți cum ar putea începe procesul de inițiere a Bugetului Participativ în orașul Florești, idea de bază a proiectului, cei prezenți au stabilit în comun procedura de selectare a proiectelor de interes public local. Participanții au apreciat faptul, că informațiile și abordările expuse, lucrul în grup, au făcut să fie mai bine înțeles procesul Bugetării Participative, fiind conștienți de faptul, că au acumulat cunoștințe, încredere și curaj pentru implicarea activă la rezolvarea unor probleme legate de necesitățile locale. „Asemenea evenimente te fac să privești lumea cu alți ochi”, a menționat Silvia Colța, specialist în atragerea de investiții în cadrul primăriei.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.