Primăria din Leova invită cetățenii să participare la stabilirea priorităților din comunitate
Pe data de 16 octombrie, Primăria orașului Leova, în colaborare cu Coaliția Locală a lansat procesul de colectare a propunerilor și sugestiilor pentru proiectul bugetului 2021 (chestionarul poate fi accesat aici).
Implicarea cetățenilor în bugetarea locală permite autorităților locale să îmbunătățească modul în care se colectează, se interpretează și se încorporează contribuția acestora la alocarea resurselor și stabilirea priorităților de cheltuieli. Participarea cetățenilor trebuie să fie structurată în așa mod, astfel încât aceasta să faciliteze participarea unui număr cât mai mare de locuitori ai localității. Totodată, implicarea comunității la elaborarea celui mai important document trebuie privită și ca o oportunitate pentru a aduce cetățenii împreună pentru a discuta obiectivele strategice care vor îmbunătăți calitatea vieții tuturor cetățenilor din oraș.
Astfel, pentru a auzi mai bine vocea cetățenilor și a identifica din timp prioritățile, Coaliția Locală din Leova a elaborat un chestionar în care cetățenii vor putea evalua calitatea serviciilor prestate de autoritatea publică locală și vor putea veni cu sugestii pentru diferite domenii, cum ar fi transportul și infrastructura, serviciile comunale, educația timpurie sau tineret și sport.
Pentru a spori gradul de înțelegere de către populație a bugetului local, Coaliția Locală din Leova a elaborat și o analiză independentă a bugetului pentru anul 2020, în care au fost prezentate principalele surse de venituri și cheltuieli și investițiile capitale planificate de Primărie pentru anul curent. Bugetul pentru anul 2020 a crescut cu 22% față de bugetul din 2019, aproximativ 57% din buget sunt transferuri de la bugetul de stat, iar volumul veniturilor ce revine unui locuitor a crescut în ultimii trei ani cu 37%, ajungând la 2138 lei.
Pe partea de cheltuieli, învățământul reprezintă categoria cu cea mai mare pondere (46%) din totalul de cheltuieli, fiind urmat de domeniul culturii, sportului și tineretului (20%). Remarcăm faptul că domeniul sportului și tineretului constituie o pondere semnificativă. De exemplu, nici unul dintre orașele analizate din regiunea de sud (Cahul, Cantemir, Cimișlia sau Sălcuța) nu înregistrează o pondere atât de ridicată pentru acest domeniu.
Implicarea cetățenilor la o etapă târzie în procesul bugetar este unul dintre cele mai mari obstacole pentru organizarea unui proces eficient de participare. Anume din acest considerent, Primăria din Leova și Coaliția Locală au demarat procesul de colectare a recomandărilor mai devreme, pentru a avea suficient timp de a le examina și discuta oportunitatea includerii acestora în noul proiect de buget. Planificarea mai bună a activităților de elaborare a bugetului va crește oportunitatea cetățenilor de a oferi feedback valoros.
Activitatea este parte a proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, care este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.