Ședințe consultative cu membrii Coaliției Locale și administrația orașului Drochia și primele rezultate ale bugetării participative
În perioada septembrie-octombrie 2020, partenerul regional al proiectului AO „Caroma Nord”, împreună cu experții proiectului Bugetul Meu, au realizat o serie de instruiri, ședințe și întâlniri de lucru cu membrii Coaliției Locale și administrația orașului Drochia. Ședințele au avut loc urmare a procesului de instruire privind mecanismul de participare bugetară și implicarea cetățenilor în procesul bugetar. Programul de instruiri a inclus și exerciții cu caracter practic, având ca scop consolidarea cunoștințelor acumulate, intelegerea și coinștentizarea etapelor de implicare a locuitorilor orașului în procesul bugetării participative, locul și rolul lor în acest proces.
În același timp, au fost discutate și examinate aspecte legate de implementarea Programului de „Bugetare Participativă” sau „Bugetul inițiativelor civice”, recomandat de Centrul analitic „Expert-grup” în orașul Drochia. Regulamentul evidențiază faptul, că cetățenii. Locuitori ai orașului vor decide prin vot cum se vor cheltui o parte din banii din bugetul orașului.
Administrația Publică Locală a orașului Drochia s-a marcat anul acesta prin promovarea bugetării participative, aflată la prima ediție. Concursul s-a derulat în perioada 15 februarie-31 mai 2020, iar suma alocată de primăria Drochia fiind în valoare de 100000 lei.
Agela Croitor de la AO Centrul de Resurse „Univers” și secretar al Coaliției Locale pentru bugetare participativă Drochia, a menționat că în pofida situației pandemice din țară, sectorul civic a reușit să-și consolideze eforturile și să aplice la acest program. Unul din proiectele câștigătoare a fost proiectul propus de AO „SUNTEM”, un grup de persoane cu dizabilități, membri ai Coaliției locale, ce pledează pentru promovarea bunăstării sociale și asigurarea realizării efective a drepturilor tuturor locuitorilor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, prin amenajarea unei pante de acces pentru persoanele cu nevoi speciale la intrarea în Parcul Central din regiunea Stadionului. Ideea de proiect a fost co-finanțată de Primăria orașului și SRL „Cliсk Com”. Alte două proiecte se axează pe dezvoltarea și diversificarea activităților socio-culturale și sportive, ONG „Univers”- cu ideea de amenajare a unui teren de joacă pe teritoriul Colegiului de Studii Integrate din oraș, partener fiind Institutul de Inițiative Rurale, iar al doilea proiect a venit din partea grupului de inițiativă „Burebista-Lupu” și s-a axează pe promovarea modului sănătos de viață prin practicarea sportului în aer. Astfel au fost instalate în curtea blocurilor de locuit cinci echipamente fitness, acest proiect fiind co-finanțat de Consiliului Raional Drochia.
„Problemele reale ale comunității le poți cunoaște doar dacă mergi între oameni, dacă discuți cu ei și dacă muncești împreună cu ei pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare. Este un prim pas al unui proces de durată, dar nu drumul contează, ci destinația! Au fost idei bune, ale unor oameni buni, care s-au transpus în practică”, a menționat Angela Croitor.
„În orașul Drochia Bugetul Civic este implementat pentru prima dată, sperăm să avem rezultate pe măsura așteptărilor și să asigurăm cooperarea eficientă între membrii Coaliției Locale, sectorul civic și APL în anul 2021 prin implicarea eficientă în procesul de bugetare participativă”, a conchis Elena Parasca, specialist specialist direcția tineret şi sport, în cadrul primăriei Drochia.
Activitățile s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.