Instruiri pentru cetățenii or. Telenești
La data de 18 și 20 august 2020, AO ADR „Habitat”, cu susținerea AO ”Expert-Grup” și Institutului pentru Politici și Reforme Europene, au desfășurat alte două sesiuni de instruire cu participarea reprezentanților autorității publice locale și a reprezentanților Coaliției Locale pentru Bugetare Participativă din or. Telenești.
Subiectele discutate în cadrul instruirilor au fost: „Metode și tehnici eficiente utilizate pentru implicarea și participarea cetățenilor în exercițiul bugetar” și ”Bugetarea participativă orientată pe drepturile omului și egalitatea de gen”.
Participanții au manifestat un interes sporit pentru instruire și au participat activ la discuții, adresând întrebări VioricăiTăietu, contabil – șef în Primăria Telenești, prezentă la discuții. Ea detaliat s-a referit la toate etapele procesuluibugetar, menționând că nici consilierii nu au suficiente cunoștințe despre procesul bugetar.
Valeriu Rusu, director executiv AO ADR ”Habitat”, expert, formator și coordonator de proiect pe Regiunea Centru de Dezvoltare, a menționat că și în autoritățile publice centrale, care aprobă bugetele anuale ale Republicii Moldova, deasemenea sunt funcționari care au cunoștințe insuficiente în etapele procesului bugetar. În concluzie, acesta a spus că această problemă poate fi soluționată numai prin introducerea unui filtru legal de competențe de la nivel local până la cel național pentru persoanele care candidează în calitate de consilier local, sau deputat în Parlament.
Participanții au fost interesați de subiectele instruirii și au reiterat importanța participării cetățenilor la elaborarea bugetului, dar și necesitatea ca bugetul să fie orientat spre drepturile omului.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.