A avut loc cea de-a treia reuniune a Consiliului Consultativ al proiectului „Informează, abilitează și acționează” – www.bugetulmeu.md

8-3-2020

Vineri, 31 iulie 2020, a avut loc cea de-a treia reuniunii a Consiliului Consultativ al proiectului „Informează, abilitează și acționează”. În cadrul reuniunii, organizată în format online, membrii consiliului au discutat și analizat rezultatele intermediare ale proiectului, provocările cheie apărute în urma pandemiei COVID-19, dar și despre activitățile de viitor ale proiectului.

De la începutul anului curent, au fost create și dezvoltate parteneriate cu 25 de primării din Republica Moldova, inclusiv cu 5 autorități publice locale  din zona de securitate și anume:

  • Nord: mun. Bălți, mun. Soroca, or. Drochia, or. Sângerei, or. Floreşti;
  • Centru: or. Strășeni, or. Călărași, or. Rezina, or. Telenești, or. Șoldănești;
  • Sud: mun. Cahul, or. Cimișlia, or. Leova, or. Cantemir, s. Sălcuța;
  • UTA Găgăuzia: mun. Ceadâr Lunga, or. Vulcănești, s. Baurci, s. Tomai, s. Gaidar;
  • Zona de securitate: c. Boșcana, or. Criuleni, s. Dubăsarii Vechi, c. Gura Bîcului, c. Talmaza.

Au fost lansate și consolidate 20 de Coaliții Locale, care au semnat deja Memorandumurile de cooperare cu 20 de primării privind transparența bugetară și participarea în procesul bugetar local. De asemenea, o bună parte din localități au beneficiat de instruiri în domeniul bugetării participative. Scopul acestora a fost abilitarea populației și societății civile la nivel local prin cunoștințe, instrumente și un cadru prin care aceștia să se poată implica mai activ în procesele de consultare și să contribuie la o mai bună monitorizare a politicilor publice și bugetelor publice locale.

Recent, au avut loc 4 ședințe on-line cu primarii din regiunile de Nord, Centru, Sud și UTA Gagauzia privind administrarea bugetelor în perioada crizei COVID-19. În cadrul acestora au fost discutate subiectele privind  prestarea serviciilor, veniturile bugetare, funcționarea serviciilor și utilităților locale (apă, deșeuri etc.), relația cu comunitatea în vederea depășirii crizei legate de COVID-19. Totodată, au mai fost abordate subiectele ce țin de transparența utilizării donațiilor private și internaționale și distribuirea acestuia la nivel local. Mai multe detalii găsiți în sinteza discuțiilor disponibilă aici.

La moment în prin proces de derulare sunt instruirile membrilor Coalițiilor Locale, precum și elaborarea planurilor de acțiuni pentru implementarea bugetării participative în localitățile beneficiare ale proiectului. Mai multe despre aceste activități aflați pe site-ul Bugetulmeu.md

La 16 iulie 2020, a fost definitivat și prezentat în cadrul unei mese rotunde online, Studiul privind clientelismul politic elaborat de experții Expert-Grup și IPRE. La baza studiului a stat analiza și examinarea modului în care au fost alocate resursele financiare publice către APL de nivelul I pe perioada anilor 2018 și 2019 și au fost selectate următoarele instrumente de transfer: Transferuri de la Bugetul de Stat (TB); Fondul rutier și Programul „Drumuri Bune” (DB); Fondul Ecologic Național (FEN); Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM); Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR); Fondul de Eficiență Energetică (FEE). Vedeți aici studiul.

Din Consiliul Consultativ al proiectului „Informează, abilitează și acționează” fac parte următorii membri: Tatiana Ivanicichina, secretar de stat, Ministerul Finanțelor, Viorel Furdui, director executiv al CALM, Sorin Mereacre, director executiv al Fundației Est-Europene, Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros-Moldova și Ion Manole, director executiv al Asociației „Promo-LEX”.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.