Abilitarea membrilor Coaliției Locale din s. Gaidar pe subiectul bugetării participative
Pe 25 iunie curent, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în parteneriat un Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), au organizat prima instruire, în regim online, pentru reprezentații Coaliției Locale din satul Gaidar, UTA Gagauzia, la care au participat 9 membri ai CL.
Valentina Curu, secretarul CL, a menționat că procesul bugetar în localitate este transparent, iar cetățenii din localitate sunt din timp informați și invitați la eveniment de către Autoritățile Publice Locale (APL).
„Foarte puțini localnici participă la audieri publice, consideră că părerea lor nu va influența nici într-un fel decizia autorităților, dar autoritățiele încurajează cetățenii să participe și că părerea lor este importantă”, a afirmat Galina Merjan, specialist scriere proiecte în cadrul APL.
„Pe lângă lipsa unei culturi civice în rândul cetățenilor, o altă problemă luată în vizor este implicarea tinerilor în procesele decizionale. Neparticiparea tinerilor este consecința lipsei modelelor de activism civic în comunitate”, a menționat Tatiana Costev, expert IRI.
Din cele 10 tehnici și forme de participare, încomunitate se aplică doar 4, și anume: audierea publică, pagina în rețeaua internet, sondaj, ședință publică a consiliului local.
Valentina Curu, a venit și cu o recomandare în acest sens ca fiecare consilier să organizeze în cartierul său masă rotundă cu locuitorii.
„Pentru ca cetățenii să nu se eschiveze de la achitarea taxelor, este necesar ca primăriile să fie cât mai transparente, dar și să informeze cetățenii despre cum se cheltuie banii publici”, a afirmat Iulian Rusu, expert IPRE.
Subiectele abordate în cadru instruirii au fost:
- Formele de implicare a cetățenilor în procesul bugetar;
- De ce trebuie să te implici în elaborarea bugetului la nivel local?
- Care sunt etapele procesului bugetar la nivel local?
- Contribuția cetățenilor la formarea bugetului local;
- Sursele de formare ale bugetului local.
Astfel de instruiri vor fi organizate în toate 5 comunități partenere din regiunea UTA Găgăuzia: s. Gaidar, s. Tomai, s. Baurci, or. Ceadîr Lunga și Vulcănești.
Scopul instruirilor este ca membrii CL să înțeleagă conceptul Bugetării Participative, dar și cum corect să informeze și să motivezi consătenii despre beneficiile implicării în procesul de bugetare participativă.
Activitatea a fost organizat de organizația parteneră, Institutul pentru Inițiative Rurale.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.