Impactul COVID-19 asupra bugetelor locale din regiunea UTA Găgăuzia
La data de 14 mai 2020, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), au organizat o ședință de lucru în regim online cu participarea primarilor, secretarilor coalițiilor locale din s. Gaidar, s. Baurci, s. Tomai, or. Vulcănești, or. Ceadîr Lunga, precum și reprezentantul Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova.
Principalul obiectiv al ședinței a fost analiza problemelor cu care se confruntă localitățile partenere în cadrul programului Bugetul Meu precum și impactul cauzat de efectele virusului COVID-19 asupra bugetelor locale.
„Pandemia ne-a afectat pe noi toți, dar cel mai mult pe antreprenorii și agricultorii din comunitate – există riscul, foarte mare ca aceștea nu vor fi în stare să achite taxele, astfel bugetul local va fi foarte afectat. Au scăzut și veniturile companiilor municipale, locuitorii satului deja de două luni nu achită serviciile de aprovizionarea cu apă”, a subliniat Galina Capsomun, secretar în cadrul Primăriei s. Gaidar, r-ul Ceadîr Lunga.
La momentul actual bugetul primăriei din s. Gaidar este afectat cu aproximativ 0,3 mln. lei. Această stare de lucruri împiedică sau poate face imposibilă realizarea Planului de dezvoltare socio-economică a localității pentru anul 2020.
„Orașul Vulcănești deja se confruntă cu deficit bugetar. Suma necesară pentru a echilibra bugetul se ridică la 550-600 mii lei”, a afirmat Victor Petrioglo, primarul orașului Vulcănești.
La rândul său, Nicolai Carapirea, primarul s. Baurci, s-a referit la problema acută privind neachitarea impozitelor de către localnici, care agravează starea bugetului local.
În orașul Ceadîr Lunga în ultimele două săptămâni situația s-a înrăutățit. Sunt înregistrate 50 de cazuri confirmate de COVID-19 și există riscul ca orasul să fie închis, cu toate condițiile de restricțiuni, în regim carantină. Primăria orașului Ceadîr Lunga planifică să înghețe unele proiectele de dezvoltare socio-economică și să realoce resurse pentru acoperirea costurilor legate de depășirea crizei cauzate de COVID-19.
În localitatea Tomai, lucrurile stau mai bine. Din fondul de rezervă mai au sold de 60 mii lei, sumă, care după părerea administrației publice locale, va fi suficientă pentru depășirea crizei provocată de COVID-19. Mențiunea se referă la cazul în care situația nu se va înrăutăți.
„Avem două companii municipale – activitatea cărora a fost afectată foarte puțin și asta ne bucură mult. La fel, ne propunem în continuare să susținem antreprenorii locali în depășirea crizei create de COVID-19”, a afirmat Fiodor Topciu, primarul s. Tomai.
Natalia Sclearuc, șefa direcției politici bugetare și sinteză bugetară de la Ministerului Finanțelor, s-a referit la faptul că bugetul de stat încasează pierderi de 6,5 mlrd lei din cauză efectelor cauzate de COVID-19, dar și despre eforturile statului în vederea oferirii ajutorului comunităților pentru acoperirea deficitelor create în bugetele locale.
De asemenea, Natalia Sclearuc a menționat despre transferurile care urmează să fie transferate primăriilor, măsură ce vine în sprijinul APL în vederea amortizării crizei deficitului bugetar creat de pierderile cauzate de efectele COVID-19.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.