Formarea Coaliției Locale pentru Bugetare Participativă în satul Tomai, UTA Găgăuzia
Pe 27 aprilie 2020, în satul Tomai, UTA Găgăuzia a fost consolidată Coaliția Locală pentru bugetare participativă. Sesiunea s-a desfășurat în format on-line în cadrul căreia au participat șapte membri, iar ulterior urmează a fi invitați și alți membri noi.
Secretarul Coaliției, Chesea Dmitrii, a deschis conferința cu cuvânt de salut, menționând: „Mă bucur că ați ales să faceți parte din acest proiect, ne propunem în cadrul acestei inițiative împreună să contribuim la viața satului nostru, să informăm cetățenii despre procesele cum se formează și cum se cheltuie bugetul primăriei, dar și să ajutăm autoritățile să fi mai transparente în etapele bugetului local”.
Tatiana Costev, Director de Programe Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI), a explicat: „Noi astăzi cu dvs. vom discuta cu se mănâncă Bugetarea Participativă”.
O prezentare mai detaliată în acest sens despre structura proiectului, partenerii de implementare, resursele disponibile a fost realizată de Iulian Rusu, Director Executiv adjunct, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) navigând împreună cu participanții pe site-ul proiectului Bugetulmeu.md
„Proiectul este implementat în 5 regiuni din țară, dintre care și regiunea UTA Găgăuzia cu implicarea a 5 comunități”, a afirmat, Iulian Rusu.
De asemenea, în cadrul conferinței a fost aprobat și votat Regulamentul de activitate al coaliției locale, iar Tatiana Costev a felicitat membri Coaliției Locale menționând: „De din acest proces are de câștigat toată comunitatea”.
Reamintim că proiectul „Bugetul Meu” urmărește să sporească implicarea societății civile la nivel local și să crească transparența, eficiența și eficacitatea proceselor de elaborare și executare a bugetelor, prin participarea și monitorizarea din partea societății.
Activitatea a fost organizat de organizația parteneră, Institutul pentru Inițiative Rurale.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.