A fost lansată o nouă inițiativă susținută de UE care consolidează cooperarea între societatea civilă și autoritățile publice locale
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a lansat, astăzi, 3 decembrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul „Informează, abilitează și acţionează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Republica Moldova”, implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer e.V.
Inițiativa se implementează în perioada februarie 2019 – ianuarie 2022 și urmărește obiectivul sporirii rolului și a implicării societății civile la nivel local în creșterea transparenței, eficienței și eficacității proceselor de elaborare și executare a bugetelor în 25 de localități din Republica Moldova.
„În cadrul acestui proiect ne propunem să creștem nivelul de informare, conștientizare și motivare a societății civile la nivel local cu privire la procesul bugetar. Această presupune o mai mare implicare a actorilor implicați în analiza bugetelor locale, discutarea priorităților în ceea ce privește cheltuielile publice, monitorizarea executării bugetelor, în special, a achizițiilor publice pentru proiectele de investiții mari. Totodată, ne propunem abilitarea populației și societății civile la nivel local prin cunoștințe, instrumente și un cadru prin care aceștia să se poată implica mai activ în procesele de consultare și să contribuie la o mai bună monitorizare a politicilor publice și bugetelor publice locale”, a menționat Adrian Lupușor, Directorul Executiv al „Expert grup”.
La rândul său, Tatiana Ivanicichina, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, membră a Comitetului Coordonator al Proiectului, a spus: „La Minister deja am început să ne gândim la transparența bugetară de câțiva ani, dar din diverse motive implementarea acestora la diferite etape este mai dificilă și anevoioasă. Anume din acest motiv suntem foarte bucuroși că avem parteneri în persoana donatorilor și a partenerilor locali, care sunt gata să ducă mai departe acest proces de transparență bugetară la nivelul autorităților publice locale”.
„Adițional suportului oferit autorităților publice moldovenești, Uniunea Europeană a acordat întotdeauna o importanță sporită promovării unui rol activ al cetățenilor și organizațiilor societății civile în consolidarea democrației și a bunei guvernări în această țară. Proiectul, care este lansat astăzi, este o nouă ilustrare a acestui angajament. În acest sens, este necesară îmbunătățirea în continuare a mecanismelor participative la nivel local și promovarea experiențelor de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor puse în aplicare în țară”, a declarat Ekaterina Yakovleva, Manager de proiect, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Inițiativa se va implementa în parteneriat și cu participarea organizațiilor societății civile active și autorităților locale din Republica Moldova. Astfel, vor fi create 25 de coaliții locale, câte 5 coaliții în fiecare din regiunile Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană.
„Ne dorim ca fiecare coaliție locală să cuprindă aproximativ 30 de membri reprezentând organizațiile neguvernantele, activiști locali și reprezentanți ai primăriilor. Estimăm ca până la finalizarea proiectului să avem aproximativ 750 persoane care să fie informați, abilitați și implicați activ în procesele bugetare la nivel local. Într-un final sperăm ca peste 400 mii de cetățeni să beneficieze de pe urma unui proces mai participativ de elaborare și executare a bugetelor celor 25 de localități din Republica Moldova. Astăzi, lansăm concursul de selectare a primelor 20 de localități care vor participa și vor beneficia de rezultatele proiectului”, a menționat Iulian Groza, Director Executiv IPRE.
Anunțul care include condițiile concursului și termenii limită pentru depunerea solicitărilor de parteneriat de către primăriile din regiunile de Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia ale Republicii Moldova pot fi găsite aici.
Mai multe detalii privind activitățile planificare și resursele proiectului privind guvernanța și participarea bugetară la nivel local, pot fi găsite pe platforma on-line de informare a proiectului www.bugetulmeu.md, disponibil în limba româna și rusă.
Pentru a explica obiectivele inițiativei și a crește nivelul de informare a cetățenilor, societății civile și autorităților locale cu privire la procesul bugetar, inclusiv și participativ, au fost elaborate mai multe materiale informative, disponibile pe site-ul www.bugetulmeu.md. Video-graficele sunt disponibile aici, iari info-graficele aici.
Urmăriți în reluare conferința de presă de lansare a proiectului.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.
Contacte pentru presă: Simion Ciochina, Ofițer de Comunicare al proiectului. Tel: + 373 69119694. Email: + simion.ciochină@ipre.md